Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Lena Jansson (S) - Twitterdrottningen 

Hon är Twitterdrottningen bland länets riksdagsledamöter.
– Ja, en undersökning för några år sedan visade att bara centerpartisten Fredrick Federley var mer aktiv, säger Socialdemokraternas Eva-Lena Jansson.

Annons
Eva-Lena Jansson kampanjarbetar i Mellringe.

Eva-Lena Jansson sitter sin andra mandatperiod i riksdagen. Eller sitter förresten – det ordet passar inte direkt in på Eva-Lena. Intervjun med NA klämmer hon in en halvtimma en måndagseftermiddag tidigt i september. Om någon timme ska hon ut och diskutera politik i ett bostadsområde genom att knacka dörr. Hon försöker komma ut så mycket som möjligt till ställen som arbetsplatser, äldreboenden, skolor och föreningar.

– Riksdagsarbete är så mycket för mig. Till exempel försöker jag hitta nya sätt att besöka arbetsplatser på. Endagsprao kallar jag det, berättar hon och fortsätter:

– Om jag bara går igenom arbetsplatsen på en halvtimma kommer jag aldrig att få reda på om det finns några arbetsmiljöproblem, som underbemanning och stress till exempel. Därför vill jag vara där under längre tid, säger hon.

Hennes politiska medvetenhet startade när hon blev fackligt aktiv i 20 års-åldern. Åtta år senare gick hon med i Socialdemokraterna och hennes lust att uttrycka sig tog fart.

Sedan mitten av 2000-talet bloggar Eva-Lena, men när hon upptäckte det sociala mediet Twitter tog det över. Nu tar hon chansen att säga sin åsikt på utrymmet av 140 tecken så ofta hon kan. Eva-Lena har också blivit anlitad som föreläsare på sociala medier-utbildning.

– Mitt budskap är

att man ska göra det man tycker är roligt. Om man inte gillar Twitter är det lika bra att inte vara där. Man måste våga vara personlig och öppna för diskussioner, ungefär som om det vore en fest, råder hon.

Mandatperioden som gått känner hon har varit upp och ned. När partiledaren Håkan Juholt avgick var det riktigt jobbigt.

– Det var journalister överallt, och ingen ville fråga om politik, säger hon.

Med nya partiledaren Stefan Löfven har energin återvänt. Att bli invald i S-kvinnornas styrelse var också ett lyft för henne under den senaste perioden i riksdagen.

Nu säger hon själv att hon har svårt att få stopp på sitt behov av att uttrycka sig.

Hon skriver motioner i riksdagen, är med på Twitter, bloggar då och då och skriver s-krönikor på NA:s ledarsida.

Det finns så mycket hon vill förändra.

– Jobben är en så viktig fråga. Den som är arbetslös har väldigt lite frihet att bestämma över sitt eget liv.

Mer läsning

Annons