Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert: Lag om samtycke om sex brådskar

Allt fler politiker ställer sig bakom en lagändring till samtycke om sex. Helt rätt, tycker experten Madeleine Leijonhufvud.

Annons

En samtyckeslag brådskar. Det menar Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Unga i dag har ingen motbild till porren. Det är ett stort svek från vuxenvärlden. Vi måste faktiskt stödja våra unga, säger hon.

Madeleine Leijonhufvud har bland annat forskat om sexbrottslagstiftningen. Hon tycker inte att lagen fungerar som den ser ut i dag, även fast en lagändring skedde så sent som 1 juli förra året.

Enligt en genomgång Svenska Dagbladet gjort har den ändringen resulterat i två fällande domar hitintills.

– Rätten fokuserar på om det till exempel använts hot eller våld, i stället för på det som borde vara relevant i första hand, nämligen om den sexuella handlingen var med eller mot hennes vilja, säger Madeleine Leijonhufvud.

Hon menar att en samtyckesregel skulle understryka det som kan tyckas vara självklart: sex ska vara ömsesidigt.

Hon tror inte en regel om samtycke som ett trollspö skulle medverka till fler fällande domar, utan menar att ändringen främst skulle fungera som en moralisk kompass för hela samhället. Den skulle bland annat vara ett bra stöd i skolans undervisning. Våldtäktsoffer och förövare är många gånger unga.

– Många killar tittar på porr och tror att det ska gå till som i filmerna. De sporrar varandra. Det finns killar som tycker att man ska låna ut sin flickvän och många tjejer är osäkra och tror att de måste ställa upp, säger Madeleine Leijonhufvud och menar att förändringen inte kan införas snabbt nog.

Hon är hoppfull, politiken håller på att svänga. På tisdagen öppnade justitieminister Beatrice Ask (M) för att utreda frågan.

– Vi måste faktiskt göra det här nu. Det har tagit alldeles för lång tid, menar Madeleine Leijonhufvud.

Örebroadvokaten Elvy Wicklund välkomnar en utredning:

– Jag hoppas den blir bred och att man har möjlighet att titta på hur andra länder löst sina problem med sexbrottslagstiftningen, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker framför allt på Norge, mot bakgrund av att det finns önskemål om samordning inom Norden.

Har du upplevt ett sexövergrepp? Berätta för vår reporter Anna Levin, [email protected]

Madeleine Leijonhufvud talar vid manifestation mot sexuellt våld på Medborgarplatsen.

Mer läsning

Annons