Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: Så drar huset mindre pengar

Skjuter dina elräkningar också i höjden? Då är du inte ensam. Det är många örebroare, och andra länsor, som hör av sig till Örebro kommuns energirådgivare för att få råd om hur man sparar in på slantarna. Men också andra sätt att spara in på miljön.

Annons

-Vi är opartiska och finns för att hjälpa både privatpersoner och företag att energieffektivisera, berättar Mats Brengdahl, energi och klimatrådgivare vid Örebro kommun.

- De som hör av sig får berätta om vilken typ av hus eller boende de har. Många faktorer spelar sen in vad man kan göra. Ålder på huset och olika förutsättningar där efter avgör vad man kan göra där hemma. 70-tals hus till exempel har ofta direktverkande el. Det gör att de husen behöver dra in andra system om de vill komplettera eller byta till bergvärme eller vattenluft. Pelletskamin är också ett alternativ för elhusen. Men effektivisering handlar också om isolering.

Kall bil är miljöbovMen boende är inte det enda som kan effektiviseras.

-Människors beteenden är väldigt svåra att rubba, men lyckas man påverka transportdelen är det stort. Särskilt om man klarar av att skippa de korta resorna med kall motor.

Mer läsning

Annons