Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få får de nya medicinerna- på grund av läkarbrist

Dubbelt så många reumatiker får de nya, dyra medicinerna i Skåne jämfört med i Örebro. Läkarbristen vid reumatologkliniken på USÖ skapar problem. I den långa väntelistan finns antagligen reumatiker som lider i onödan.

Annons

Ledgångsreumatism är en smärtsam sjukdom som ger värk och svårigheter att röra de drabbade lederna.

Nya siffror från Svensk Reumatologis kvalitets-register visar att mer än dubbelt så många patienter behandlas med de nya, dyra och effektiva medicinerna i Skåne jämfört med i Örebro. Och det finns stora skillnader också mellan andra landsting.

Reumatologkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro har dragits med läkarbrist i flera år. Klinikchefen Per Salomonsson beräknar att kliniken har behov av att anställa dubbelt så många specialister som jobbar där i dag, det vill säga fyra stycken.

–  Men det är svårt. Det är brist på reumatologer över hela Sverige och många föredrar att flytta till storstadsområdena, säger Per Salomonsson.

Läkarbristen tror han är den huvudsakliga orsaken till att de nya medicinerna skrivs ut till så få patienter i länet.

– Ja, för vi följer de nationella riktlinjerna och det finns inga ekonomiska orsaker till att vi ligger lågt i statistiken. Vi skriver ut de nya läkemedlen när det finns medicinska indikationer.

På kontroller vid kliniken går i dag drygt 2 000 patienter. En del är svårt sjuka och kommer på återbesök en gång i månaden. Andra kan få vänta betydligt längre på återbesök.

– Jag tycker att det är ett problem att det dröjer så länge. Vi vill kunna erbjuda våra patienter den bästa behandlingen, säger Salomonsson.

Kliniken arbetar nu med att hitta de patienter som kan tänkas ha nytta av de nya, dyra medicinerna.

Fakta

En ny grupp biologiska läkemedel finns i dag mot autoimmuna sjukdomar som reumatism.

De kallas bland annat TNF, alfahämmare.

De är betydligt dyrare än de gamla läkemedlen och betydligt effektivare, särskilt om de sätts in tidigt.

Mer läsning

Annons