Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook – ett hot mot hemvändarhelgen?

Vi har just genomlevt årets stora hemvändarhelg, men vilken roll spelar den i dag när vi dagligen uppdateras om våra vänners vardag på nätet?

Annons

I dag är det en barnlek att ta upp och hålla kontakter med gamla vänner och bekanta genom sociala medier. De som man annars framför allt träffade under hemvändarhelger – som julen – kan nu vara en del av ens vardag på exempelvis Facebook.

Sociologen Martin Berg, som just nu forskar om sociala relationer inom sociala medier på webbbyrån Good Old i Malmö, menar att julhelgen är ett intressant exempel på hur våra relationer påverkas av Facebook.

– Hur ska vi förhålla oss till människor som vi inte umgås med så ofta, samtidigt som vi känner till så mycket vardagsinformation om varandra, frågar han sig.

Martin Berg anser att hemvändarhelger hade en annan innebörd tidigare, innan vi blev serverade dagliga uppdateringar om varandras liv på nätet.

– När jag vände hem under julen för tio år sedan träffades vi och berättade om vad som hänt under året. Vad ska man nu prata om? Kommer lusten och charmen i att träffa de här människorna att försvinna och kommer det att bli någon juldagsöl i år?

Trots att Facebook kan skapa en viss förvirring för våra relationer under julhelgen, menar han att de framför allt är positiva verktyg.

– Jag tror att det leder till att något slags band knyts mellan människor, säger han.

Framför allt menar han att de kontakter som vi har på Facebook inte är mindre värda än de i verkliga livet.

– Vardagskontakten, när man kommenterar varandras göromål, är lika viktig. Nu kan vi ha en närvaro i vänners liv och uppfattning om deras vardag trots att de bor långt bort, säger han.

Det finns också ytterligare en aspekt på hemvändarhelger, återvändandet till ens nya städer, där Martin Berg menar att vårt användande av sociala medier påverkar relationer med vänner.

– När vi kommer tillbaka får vi träffa kompisarna vi har där igen och även där blir våra relationer förändrade, för nu kan vi twittra under julmiddagen och hålla oss närvarande i flera sammanhang samtidigt, säger han.

Sociala medier tillför våra relationer nya dimensioner, men om de förstärks eller urvattnas återstår än så länge att se.

– Vi ser någon sorts förändring, frågan är bara vad det betyder, säger han.

Mer läsning

Annons