Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk polis försöker lura nätsurfare på pengar

Plötsligt låser sig datorn och ett hotfullt meddelande täcker skärmen.
Användaren påstås ha brutit mot svensk lag och tvingas till böter.

Annons

Meddelandet ser ut att vara skickat från regeringskansliet och polisens enhet för databrott – men det är förstås en ren bluff.

– Vi har fått fyra samtal om det här under kvällen, säger Anders Wallin, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

Drabbar hela SverigeMeddelandet dök upp första gången i fredags. Sedan dess har datoranvändare i olika delar av Sverige fått upp samma hotfulla meddelande på skärmen när de är ute på nätet.

– Meddelandet är förstås bara att ignorera. Problemet är att det låser datorn, säger Anders Wallin.

Uppmanar till virussökningPolisens tips är att tvångsavsluta datorn genom att till exempel dra ut nätkablen eller ta bort batteriet. När datorn startas om är meddelandet borta. Örebropolisen uppmanar den drabbade att göra en virussökning i samband med omstarten.

Men det är inte säkert att det hjälper. Enligt ett pressmeddelande från Rikspolisstyrelsen kan användare som drabbats behöva experthjälp för att rensa datorn från den skadliga kod som kan ha installerats.

Elak trojanIT-säkerhetsexperten Per Hellqvist hävdar att det är en ”väldigt elak och jobbig” lösensummetrojan som installeras på datorn. Han skriver på sin blogg:

”Inte nog med att datorn är låst tills man betalar lösensumman – den stjäl information också! I tidigare varianter har den stulit lösenord till e-posten, pokersajter, FTP-konton, certifikat etc. Om man råkar ut för denna så är det viktigt att man byter samtliga lösenord efteråt.”

Klicka här för att läsa Per Hellqvists råd för att få bort den skadliga koden från din hårddisk.

Mer läsning

Annons