Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga isar i länet

På vintern plockar länsborna fram sina långfärdsskridskor. Men trots de senaste dagarnas kyla är det inte säkert att ge sig ut på sjöarna.
- Där det är snö är det livsfarligt att åka, säger isexperten Berndt Lindell.

Annons
Till höger: Berndt Lindell.

Svenska Livräddningssällskapet varnar nu för att den senaste tidens väder med snö och vind gjort isen på svenska sjöar förrädisk. Även i Örebro län måste man vara vaksam.

- Det finns ett plogat spår från Rävgången till Lindholmen i Hjälmaren. Jag rekommenderar inte att man åker någon annanstans i länet, säger Berndt Lindell, isexpert hos Örebro långfärdsskridskoåkare och ansvarig för kommunens telefon om isen på Hemfjärden.

Under veckan har medlemmar från Örebro långfärdsskridskoåkare åkt på Storhjälmaren, bland annat utanför Vinön.

- Det har gått bra för erfarna åkare att åka på Storhjälmaren, men nu har det kommit så mycket snö att ingen kan åka, säger Berndt Lindell.

Anledningen till att man inte ska ge sig ut är att snön isolerar isen. Därför kan den vara väldigt tunn under snötäcket.

Den plogade sträckan på Hemfjärden är sex kilometer. Även om isen håller för åkning är den knagglig på sina ställen enligt Berndt Lindell. Han tillägger även att alla åkare bör ha med sig isdubbar, ispik, islina, och ett torrt ombyte packat vattentätt. Enligt Svenska Livräddningssällskapet har 171 personer omkommit vid isolyckor de senaste tio åren.

Fotnot: Kommunens telefonsvarare om isläget på Hemfjärden har nummer 019-26 30 00

Mer läsning

Annons