Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmorn kan få hand om familjen

Bebisen som hålls gömd av sin farmor och sina föräldrar erbjuds plats i ett annat familjehem. Men kanske blir det farmodern som får ta hand om både flickan och föräldrarna.
– Vi har haft diskussioner om det, säger hon.

Annons

Flickan, vars tvillingsyster dog på ett familjehem i norra länsdelen i slutet av augusti, befinner sig på okänd plats.

I onsdags i förra veckan kom farmodern och pappan till familjehemmet och tog med sig spädbarnet och mamman därifrån.

Mamman var frivilligt placerad på hemmet. Det var även pappan innan han häktades misstänkt för att ha misshandlat båda sina döttrar.

Omhändertagande av barnetEfter händelsen beslutade socialnämnden i familjens hemkommun om ett omedelbart tvångsomhändertagande av barnet. Nämnden anser att flickan har ett skyddsbehov eftersom det aldrig blev utrett hur hon och hennes syster fick sina skador.

Det var därför som mamman aldrig fick vara ensam med sitt barn på familjehemmet. Farmodern, som för den unga familjens talan, anser att det råder missförhållanden på familjehemmet. Därför tog hon initiativ till att ta svärdottern och flickan därifrån.

Farmodern har också förklarat att de tänker hålla sig gömda så länge som det behövs. Men kanske är en lösning i sikte. Farmodern har erbjudit sig att ta hand om både flickan och hennes föräldrar.

I morgon, torsdag, ska hon diskutera förslaget med en handläggare på socialtjänsten.

– Mitt hem blir ett familjehem åt dem allihop i så fall. Både min son och min svärdotter tycker att det är okej.

Socialchefen bekräftar

Socialchefen bekräftar att de här diskussionerna förs.

– Men vi vill prata direkt med föräldrarna, inte diskutera via media, säger han.

Socialchefen säger också att det tagits ett beslut om att placera spädbarnet i ett nytt familjehem. Men det behöver inte betyda att hon hamnar där.

– Vi ska ju fortsätta diskussionerna under morgondagen (torsdag) med de inblandade. Jag vill inte att det framställs som att vi har stängt dörren på något sätt, säger socialchefen.

Kräver upphävande

Farmodern kräver att beslutet om att tvångsomhänderta flickan ska upphävas.

– Så länge det gäller kommunicerar vi bara per telefon, säger hon

Förvaltningsrätten ska pröva om det var rätt att tvångsomhänderta flickan. Enligt uppgift ska domstolen ta ställning till det i dag torsdag.

Mer läsning

Annons