Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre aborter av foster med Downs syndrom

I Örebro län aborteras inte lika många foster med Downs syndrom som i Stockholmsområdet. Inte heller lika många foster med ryggmärgsbråck aborteras i länet jämfört med vad som sker i Stockholm.

Annons

Socialstyrelsens expert Karin Källén tycker att resultatet av Socialstyrelsens nya rapport om aborter i Sverige är intressant.

– Vi varken vet eller vill säga vad som är rätt, men vi vill visa på fakta. Sedan kan den som tycker att detta är intressant starta en diskussion, säger hon.

– Man brukar tala om att det är viktigt att vården är likvärdig över hela landet. Så ser det inte ut vad det gäller abortstatistiken.

Rapporten kartlägger främst aborter vid tre allvarliga typer av skador i fosterstadiet: Kromosomskador där Downs syndrom är den mest kända, skador på ryggmärgen och hjärnan, allvarliga hjärtfel.

Vad det gäller kromosomskador är det inte helt lätt att jämföra olika sjukvårdsregioner i landet.

I Stockholm är den som föder i genomsnitt äldre än i andra delar av landet, och kopplingen mellan äldre mammor och kromosomfel hos fostret är tydlig.

–  Men även när vi tar hänsyn till att kvinnorna som föder är äldre i Stockholm än i övriga landet är det fler aborter när fostret har Downs syndrom där, än i övriga landet.

I Sverige föds cirka 100 000 barn per år. Totalt diagnostiseras årligen cirka 350 foster och nyfödda barn med Downs syndrom. 200 av fostren aborteras.

Ryggmärgsbråck är en allvarlig fosterskada. Sitter bråcket långt upp kan det leda till att kroppen blir till stor del förlamad, sitter det långt ned kan enbart benen vara förlamade.

Här finns stora regionala skillnader, visar Socialstyrelsens rapport. I Stockholm och södra Sverige aborteras 60 procent av foster med ryggmärgsbråck, i länet är det kring 40 procent som aborteras och i norra Sverige 30 procent.

Vad beror de här skillnaderna på? Har vårdpersonalen olika inställning och ger därför olika råd? Eller handlar det om en kultur i det området?

– Det vet vi inte. Vi vet bara att det ser ut så här, säger Karin Källén.

Sjukvården i länet ger alla som vill så kallat kubtest.

– Jag är stolt över den vård vi erbjuder. Vi betonar det fria valet och har fokus på informationen om fosterdiagnostik. Vill man göra kubtest får man boka det själv. Det är en markering för att visa att det är ett aktivt val och inget vi har som rutin, säger Helena Fadl, sektionsansvarig läkare vid förlossningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Mer läsning

Annons