Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bostadsinbrott på sommaren – trots semesterresor

När dagarna är varma och nätterna långa ökar anmälningar om fickstölder i länet, samtidigt som antalet bostadsinbrott minskar.

Annons

Inför årets semesterresor garderar länsborna husen med tidsinställda fönsterlampor och radioapparater för att hålla inbrottstjuvar borta. Samtidigt får polisen in flest anmälningar om inbrott under vinterhalvåret.

– Tvärtemot vad man föreställer sig så minskar villainbrotten under sommaren, för att i stället öka markant till vintern, säger Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Förra året anmäldes 581 inbrottsstölder och försök till inbrottsstöld i villor och lägenheter i Örebro län, enligt statistik från BRÅ. 116 av dem inträffade i november, jämfört med 41 i juli eller 62 i augusti.

– Tjuven slår helst till under de mörka vintermånaderna när de inte riskerar att bli upptäckta lika lätt. I mörker och regn kan de arbeta ganska obehindrat, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

Den största säsongsskillnaden gäller för villainbrott. Risken för inbrott i lägenheter är ungefär lika stor oavsett säsong, det samma gäller inbrott i fritidshus.

– Ägaren tömmer ofta fritidshuset inför vintern, förklarar Mats Nylén.

Mer läsning

Annons