Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre bränder i länet förra året

Antalet byggnads- och bostadsbränder i länet minskade rejält i fjol jämfört med rekordåret 2010. Men en person dog och fem skadades svårt i dessa bränder. Det visar färsk statistik från Nerikes brandkår.

Annons
Färre bränder i byggnader 2011. Men Kvarnbyggnaden i Hallsberg brann ned till grunden i början av oktober. Det var en av 336 bränder i byggnad som inträffade i länet under 2011.

– Det var nästan hundra färre bränder i byggnad 2011 i åtta av länets tolv kommuner. Och antalet bostadsbränder minskade också kraftigt och var den lägsta siffran på tio år, säger brandingenjör Anna Henningsson.

Tillfällighet

– Först om några år vet vi om det var en tillfällighet eller om det är vår information om brandsäkerhet och brandvarnare som gett resultat, fortsätter hon.

Under den senaste tio års perioden har antalet bränder i byggnader varierat kraftigt, från 320 år 2004 till 428 rekordåret 2010. Genomsnittet är 352 bränder per år. Men en stor del av bränderna vintern 2010 var eldstadsrelaterade och kunde sannolikt kopplas till den extrema vinter som var.

Spisen vanlig orsak– Det är annars framför allt köken som är utsatta, både i allmänna byggnader och i bostadsbränder. Glömda spisar är den vanligaste brandorsaken, säger brandchefen P-O Staberyd.

– Om så kallade spisvakter infördes, framför allt i olika äldreboende, skulle många bränder undvikas, fortsätter han.

Försäkring

Ett spislarm och en spisvakt är en billig försäkring. Om överhettning uppstår ljuder larmet i ett tidigt skede, innan någon skada är skedd och eldsvåda hunnit bryta ut. Samtidigt stänger spisvakten strömtillförseln till spisen.

Cigaretter

Förbudet att producera, importera och sälja cigaretter som inte är självslocknade infördes i Sverige och EU i slutet av förra året. Det ska också minska antalet bostadsbränder.

– Under ett år inträffar ungefär 2 500 händelser som kräver brådskande utryckningar i våra åtta medlemskommuner. Trafikolyckor (409 larm) orsakade fler utryckningar än brand i byggnad (336 larm) och bränder utomhus (321 larm), förklarar P-O Staberyd.

Automatiskt larm

– Men totalt kom det in över 900 felaktiga automatiska brandlarm under 2011, främst från äldreboende/vårdanläggningar och företag. Bara vid var tionde utryckning till ett automatiskt brandlarm hade en verklig brand utbrutit, fortsätter han.

FOTNOT: Degerfors, Karlskoga, Hällefors och Ljusnarsberg ingår inte i Nerikes brandkårs område.

Mer läsning

Annons