Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre förare blir av med sinakörkort - fortkörning vanligast

Antalet körkorts-återkallelser i Örebro län fortsätter att minska. Förra året återkallades totalt 781 körkort, varav merparten eller 583 personer i nio fall av tio kört för fort.

Annons

– Det är en minskning med 238 jämfört med år 2009 då 1 019 körkort återkallades i länet, varav 659 var en väsentlig överträdelse som framförallt handlar om fortkörning, säger Mikael Andersson, pressansvarig för Transportstyrelsens trafikregister.

Men siffrorna från år 2010 ska tas med en liten nypa salt. När körkortsverksamheten för ett år sedan fördes över från länsstyrelserna till Transportstyrelsen uppstod en del tekniska inkörningsproblem när nio miljoner dokument skulle digitaliseras. Så ännu återstår en del eftersläpande utredningsarbeten från 2010.

– Under andra delen av 2010 har vi haft ordning på systemen och handläggningstakten har varit god, men det syns ju inte i den här statistiken, säger Mikael Andersson.

97 personer blev av med körkortet 2010 på grund av rattfylleri att jämföras med 117 år 2009. De var alltså påverkade av alkohol, narkotika eller mediciner. Men det är förstås många fler som stoppas för drog-rattfylleri. Det är ofta kriminellt belastade personer som saknar körkort.

Andra orsaker till att körkortet återkallas kan vara sjukdom, upprepade trafikbrott eller opålitlighet i nykterhetshänseende. Det är inte kopplat till just bilkörning, men den som omhändertagits enligt lagen om berusad person, så kallad LOB, ett flertal gånger kan också få sitt körkort återkallat.

När det gäller rattfylleri ökar det från 30-årsåldern för att plana ut vid +70. Medan fortkörarna framför allt återfinns i spannet mellan 20 och 49 år.

Mer läsning

Annons