Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre skriver Högskoleprovet -men fler vid Örebro universitet

Intresset att skriva högskoleprovet i höst är mindre jämfört med hösten 2010. Men i Örebro pekar kurvan i motsatt riktning.

Annons

I höst kommer 47 274 personer att motionera hjärncellerna vid årets andra högskoleprov. Det står klart sedan anmälningstiden gick ut i fredags. Intresset är mindre jämfört med förra hösten, då knappt 3 000 fler skrev. I Örebro har dock andelen anmälda ökat från 1 225 till 1 301 personer.

Tillbakagång

Att intresset på ett nationellt plan är på tillbakagång tror Högskoleverkets bedömare beror på att provets utformning ändrats, och att många kan känna en osäkerhet över hur det ska falla ut. Det nya provet innehåller åtta istället för fem delprov och har 160 uppgifter i stället för 122.

— Förväntningarna på det nya högskoleprovet är att prognosförmågan ökar, det vill säga att provresultaten bättre kan förutsäga hur väl studenten kommer att klara sin utbildning. Vi hoppas också att det ska upplevas som mer rättvist, säger Johanna Sigalit, handläggare på Högskoleverket, i ett pressmeddelande.    

Mer läsning

Annons