Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta sex månader på undersökning – cancern hade spridit sig

Den 86-åriga mannen fick vänta sex månader, istället för en, på undersökning efter misstanke om cancer i tjocktarmen. När undersökningen sedan gjordes visade den på cancer i både tjocktarm och lever.

Annons

Nu lex Maria-anmäler Region Örebro län sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) eftersom händelsen uppges ha medfört en allvarlig vårdskada.

Mannen vårdades i juli 2016 för blodproppar i lungorna, då konstaterades också att han led av lågt blodvärde och hade blod i avföringen. En remiss för koloskopi, kameraundersökning av tjocktarmen, skrevs. Mannen skulle undersökas senast efter en månad. När han sedan sökte vård för andra hälsoproblem i januari 2017 hade han fortfarande inte blivit undersökt. När en skiktröntgen gjordes upptäcktes tumörer i tjocktarmen och levern. Mannen var då inte i skick att genomgå en operation eller behandlas med cellgifter. Han avled senare.

Samtidigt anmäler Region Örebro län ytterligare fem fall som har eller kan ha medfört en allvarlig vårdskada på grund av att patienter har fått vänta för länge med att få koloskopi. I vissa av fallen visade det sig att patienterna hade cancer. Region Örebro län uppger i anmälan att patienterna på grund av kösituationen har fått vänta för länge på sina undersökningar.

Koloskopi utförs på USÖ, Lindesbergs lasarett och Karlskoga lasarett men i anmälan framgår att det råder brist på erfarna skopister som kan utföra undersökningarna. Bristen är stor i hela länet precis som i landet i övrigt.

Mer läsning

Annons