Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre drunknar vid badsjöar

Omdöme, hälsotillstånd eller gamla vanor. Åsikterna om varför äldre män löper större risk för att drunkna går isär.
– Åldern har inget med det att göra, säger Gunnar Akner.

Annons

Äldre män drunknar oftare än andra. 90 procent av dem som drunknat i år var män, och hälften av de män som drunknade i juli var över 60 år, rapporterar TT. I sommar har tre personer drunknat i länet. Två av dem var män över 60 år.

– Vi måste vända trenden. Det får inte vara så många äldre som drunknar, säger Nanzy Sehrman vid Svenska livräddningssällskapet i Örebro.

Enligt Svenska livräddningssällskapet sker en femtedel av drunkningsolyckorna i samband med bad, vilket kan förklara varför antalet drunkningar ökar under år med varma somrar.

Men varför löper äldre män större risk att drunkna? Nanzy Sehrman tror att det kan handla om gamla vanor som sitter kvar.

– Vi ser till exempel att äldre män ogärna använder flytväst i båt, eftersom de ”aldrig gjort det”, säger hon.

– Vi upplever också att äldre män oftare badar och fiskar ensamma, utan någon i närheten. Regel nummer ett är att aldrig bada ensam, poängterar hon.

Kan den varma sommaren ha fått ovana simmare att bada mer?

– Fler behöver svalka sig när det är varmt. Äldre personer kanske fortfarande tror att de kan simma, fastän det var år sedan sist. En bra grej kan vara att satsa på simborgarmärket, att testa om man kan simma 200 meter i en simhall innan man badar i sjön.

Nanzy Sehrman menar att de flesta äldre klarar sig bra i vattnet, trots den dystra statistiken.

Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet, menar att risken måste ställas i proportion till antal drunkningar.

– Vårt samhälle överöses av risker. När det gäller bad måste vi titta på hur många som faktiskt drunknar i relation till hur många som badar. Då blir risken väldigt liten, säger han.

– Jag skulle säga att den vinning äldre får av att bada, exempelvis motion och frisk luft, starkt överväger risken att drunkna. Det är viktigt att påpeka så ingen tror att det är farligt att bada bara för att man är över en viss ålder.

Vad är det som gör att fler äldre drunknar?

– Jag tror inte att åldern i sig ökar risken för att drunkna. Snarare är hälsoläget, eventuell medicinering och behandling mycket viktigare. En vältränad 65-åring kan ha samma kondition och muskelmassa som en 40-åring, och alltså vara lika ”säker” i badet.

Gunnar Akner är emot all form av schablonisering, och menar att bilden av att äldre människor generellt skulle överskatta sin förmåga är falsk.

– Det är som med bilkörning. På grund av exempelvis nedsatt mental funktion finns en risk för att överskatta sin förmåga, men samtidigt finns många som är väldigt medvetna om riskerna och anpassar sig till detta, säger Gunnar Akner.

Mer läsning

Annons