Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler drogade än fulla bilförare

Närmare 600 förare rapporterades för olika trafikbrott vid kontroller polisen i Örebro län gjorde i samband med skolstarten. Majoriteten var bilförare, 38 körde moped eller motorcykel.

Annons

516 körde för fort och 34 förare rapporterades för påverkan av alkohol eller narkotika.

– I båda fallen höga siffror, det är beklämmande att människor kör omkring i trafiken påverkade. En stor fara är också alla fortkörare. Kontrollerna har varit spridda över hela länet och till många vägar, säger Bernt Larsson chef för Örebropolisens trafikenhet.

Av fortkörarna åkte 467 för fort på sträckor med begränsningar på mellan 30 och 50 kilometer. 49 förare stoppades på vägar med begränsningar från 60 och uppåt.

Polisen gjorde många utandningsprover, totalt 1 307. Proverna gjorde att 16 rapporterades för alkoholpåverkan och 18 för drograttfylla. Ett stort antal jämfört med andra län utanför storstadsområdena. Samtidigt ligger Örebro län högt i antalet utandningsprover jämfört med flera andra län.

16 förare körde utan att ha bilbältet på och en mopedförare saknade hjälm. 28 förare förlorade körkortet direkt.

I hela Sverige rapporterades drygt 10 000 bilister för fortkörning. Efter 460 000 utandningsprov blev 298 rapporterade för alkoholpåverkan och 198 misstänkta för att ha tagit droger.

Kontollerna pågick mellan 23 och 29 augusti.

– Tyvärr respekterar inte alla de hastigheter som gäller. Att sänka hastigheten och vara en nykter förare är ett måste för att minska antalet skadade och döda i trafiken, säger Tomas Andersson som är trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Kontrollen ingick i en landsomfattande polissatsning i trafiken.

Mer läsning

Annons