Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler familjerådgivare kan korta köerna

Mer pengar för att kunna anställa fler familjerådgivare. Det är familjerådgivningens chefs förslag för att korta köerna.

Annons

Nu är familjerådgivningens kö mellan två och tre veckor lång, men framåt hösten väntas den bli längre, upp till tio veckor i värsta fall. Den som vill slippa köa länge för familjerådgivning bör med andra ord söka nu. Familjerådgivningen är bland annat till för de som har problem och vill förbättra sin relation. Örebro läns landsting driver familjerådgivningen och arbetar i länets alla kommuner. Förra året sökte 800 par hjälp.

I förra veckan satte Centerpartiet ljuset på familjerådgivningens köproblem. Centerpartiet kallade till en presskonferens och lovade att öppna för fler privata familjerådgivningar i länet om alliansen vinner valet.

Förslaget är tveksamt, menar Dan Erlandsson, chef på familjerådgivningen.

– Vi har längst erfarenhet av familjerådgivning i länet och därmed kompetensen, säger han.

I stället för att lägga ut familjerådgivningen på flera olika håll menar han att det är bättre att satsa på den landstingsdrivna som redan finns. Med större budget skulle fler familjerådgivare kunna anställas och kön kunna kortas.

Det vet Dan Erlandsson erfarenhetsmässigt. Före landstinget sparade 2005 hade familjerådgivningen inte samma köproblem, men när budgeten minskades bildades köer.

Att det nu kan bli kö i upp till tio veckor beror helt enkelt på att det är för få anställda familjerådgivare i förhållande till hur många som söker rådgivning. I Stockholm har familjerådgivningen till del privatiserats. Där har också avgiften till Stockholms läns landstings familjerådgivningen höjts till 450 kronor.

Det vore en olycklig utveckling om samma sak skulle hända i Örebro, menar Dan Erlandsson. I länet kostar det 150 kronor att gå till familjerådgivningen.

Rasmus Persson, kommunalråd för centerpartiet i Örebro kommun, lovar att avgiften inte ska höjas om alliansen vinner valet och öppnar för privatisering av familjerådgivningen:

– Avgiften ska vara oförändrad i Örebro kommun. Jag räknar med att en sådan här förändring kan innebära en ökad kostnad, men det är vi beredda att ta i så fall, säger han.

Mer läsning

Annons