Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får jobb i länet

Fler får jobb i länet och landet – men fortfarande är många utan arbete. I slutet av juli var 8 097 länsbor inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingen eller 4,6 procent av befolkningen mellan 16–64 år.

Annons

– Det innebär en minskning med 781 personer jämfört med samma tid i fjol, säger arbetsförmedlingschef Annika Lyttbacka.

– Men antalet lediga platser som anmäls till arbetsförmedlingen i länet ökade med drygt 700 under juli, vilket är 232 fler än samma tid i fjol.

– Då ska vi komma i håg att mer än hälften av alla lediga jobb aldrig går via oss, fortsätter hon. De annonseras på företagens hemsidor eller tillsätts via kontakter. Något som förstås drabbar våra invandrare som ofta inte har tillgång till något kontaktnät på arbetsmarknaden.

Det mest positiva med siffrorna i juli?

– Att efterfrågan på arbetskraft ökade och att antalet nya arbetslösa samt varslade fortsätter att minska. I juli blev endast fem personer varslade om uppsägning.

– Men det viktigaste är ändå att det finns goda möjligheter att hitta ett jobb via praktik. Tack vare vår satsning på arbetspraktik har ett stort antal personer haft någon form av praktikplats under det senaste året. I juli deltog exempelvis 486 personer i arbetspraktik jämfört med 226 i juli förra året, säger Annika Lyttbacka.

Hur ofta slutar det i ett fast jobb?

– Arbetsförmedlingen följer upp varje praktikant den 90:e dagen efter ett avslutad arbetspraktik. I juli månads mätning hade 112 av 208 personer i Örebro län fått ett arbete.

Antalet personer i nystartsjobb har också ökat markant i Örebro län under året. I juli sysselsatte dessa jobb för långtidsarbetslösa 1 378 personer, nästan en dubblering jämfört med samma tid i fjol.

– Bland ungdomar mellan 18-24 år har antalet nystartsjobb till och med mer än tredubblats. Från 70 i juli 2009 till 259 i juli i år.

– Nystartsjobb, där vi bidrar med knappt hälften av den totala lönekostnaden under viss tid, är liksom praktik en möjlighet för den som varit arbetslös en längre tid eller nyanlända invandrare att komma ut på arbetsmarknaden, säger Annika Lyttbacka.

Mer läsning

Annons