Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får ryggskottav snöskottning

De senaste dagarnas packade, tunga snö har gett fler örebroare ryggskott.

Annons

– Det är svårt att ge exakta siffror men vi kan se en viss ökning. Inte bara ryggskott utan också överbelastning av nacke och fallskador som har med snön att göra, säger Jeanette Tsuranov, informationschef för primärvården.

Den som har fått ryggskott hänvisas många gånger till en sjukgymnast. Ett vanligt ryggskott som orsakats av överbelastning går dock inte att bota med någon speciell behandling.

– Är det en disk som påverkats kan vi bara ge råd, den läker inte snabbare med behandling. Men kroppen har en väldigt bra självläkande förmåga och oftast läker det på ett par veckor, säger Karolina Stridh, samordnande sjukgymnast för länets primärvård.

Vad ger ni för råd?

Man ska absolut inte lyfta tungt. Men man ska inte heller sitta still utan röra sig så normalt som möjligt, det är det bästa. Ofta rekommenderar vi att man tar något antiinflammatoriskt också eftersom det kan bli en inflammation i ländryggen.

Hon säger att det man ska tänka på vid snöskottning är att hålla ryggen rak och inte lyfta i onödan.

– Kan man skjuta snön framför sig är det en fördel. Överbelastningen uppstår när man böjer ryggen, lyfter tungt och vrider sig. Har man ryggen rak tål kotorna mycket mer, säger Karolina Stridh.

Mer läsning

Annons