Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan opererasmed titthålsoperation

Fler och fler som drabbas av tjocktarmscancer kan bli titthålsopererade.Förutsättningen är att de opereras på USÖ.På lasaretten i Karlskoga och Lindesberg gäller öppen kirurgi.

Annons

Titthålskirurgi har en stor fördel: Den är mer skonsam för patienten och ger kortare vårdtider.

Operationssåret blir litet och läker därför snabbare jämfört med ett stort snitt på magen. Risken för framtida bråckbildning i ärret blir minimal.

Kirurgen Peter Matthiessen på USÖ startade ett team för titthålsoperationer av tjocktarmscancer redan för flera år sedan.

Nu har han och hans medarbetare på USÖ lärt sig mer och mer och gör fler olika typer av operationer.

– Kostnadsmässigt blir själva operationen dyrare men vårdtiden blir kortare och sjukskrivningsbehovet mindre, säger han.

I dag opererar ett tiotal sjukhus i landet tjocktarmscancer med titthålsteknik, men ännu är tekniken inte så vanlig. År 2008 utfördes totalt bara fyra procent av samtliga operationer för tjocktarmscancer med titthålsteknik.

Tekniken är inte helt lätt att lära sig.

– Ofta är mer fasta organ än tarmen lättare att operera med titthål. Tarmen är mjuk och böjlig, förklarar Peter Matthiessen.

Ändtarmscancerkirurgin är sedan ett par år tillbaka koncentrerad till USÖ genom ett politiskt beslut. Något sådant finns inte vad det gäller tjocktarms-cancerkirurgin. I dag utförs tjocktarmscanceroperationer på alla tre sjukhusen i länet.

Zoltan Fülep, chef på kirurgkliniken i Lindesberg, säger att han ser ett behov av båda metoderna i framtiden. Han ser ingen anledning att införa en ny operationsmetod i Lindesberg. Där görs de här operationerna med öppen kirurgi.

Så är också ordningen på Karlskoga lasarett. Åsa Ek, chef på kirurgkliniken i Karlskoga, är öppen för att införa titthålskirurgi i framtiden, men då behöver ett antal förutsättningar vara uppfyllda.

– Det är en betydligt

svårare metod och det tar tid att bygga upp kompetensen. För att lyckas behövs rätt förutsättningar, det vill säga tillräckligt många patienter och rätt kirurgisk kompetens. Om de förutsättningarna går att uppfylla får visa sig i framtiden, säger hon.

Mer läsning

Annons