Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kontaktar fackets hjälptelefon

I år har det ringt fler ungdomar till fackets hjälptelefon än förra året och läget tycks hårdare än någonsin.

Annons

LO säger sig inte ha fört sin sommarkampanj hårdare än andra år, snarare tvärt om. Trots det kontaktar fler ungdomar deras hjälptelefon nu än samma tid förra året. Det menar Anders Englund är ungdomshandläggare för Örebro och Värmland.

Hur stor är ökningen i Örebro län?

- Det är inte så många fler personer. Förra årets ringde 21 personer under en tvåveckors period från länet. I år är det 27 personer under bara två dagar.

Vad har de för problem?

- Det är mest problem med lönen, men även att de blivit felaktigt uppsagda eller missnöjda med sina arbetstider.

Hur ser läget ut för sommarjobbande ungdomar i år?

- Man kan säga att missförhållandena är värre. Klimatet är hårdare och det är allt vanligare att företag utnyttjar att ungdomar väldigt gärna vill jobba. Dessutom är det fler ungdomar som vi möter ute på arbetsplatserna som inte vill prata med oss eftersom arbetsgivaren sagt att det är dåligt.

En tydlig trend detta år finns inom jordgubbsförsäljningen. LO menar att det finns jättebra arbetsgivare där man tar väl hand om sina anställda, men att de som inte gör det faktiskt har blivit värre.

- En tjej vi träffade fick varken lunchrast eller toarast på hela dagen. Hon var 14 år och fick 200 kronor per dag.

Hur kan det bli så här?

-Jag vet att många vid en första anblick tänker att ett dåligt jobb är bättre än inget jobb, men man ska nog ställa sig frågan om det är värt att bli utnyttjad. Om man inte ställer krav, utan går med på lönedumpning och urusla villkor kommer arbetsgivarna att utnyttja det. Läget blir sämre för alla.

Mer läsning

Annons