Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler läkare och gratis sjukvård

För första gången lägger Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fram en gemensam budget för landstinget. Den innehåller bland annat satsningar på fler läkare till primärvården, gratis sjukvård för alla upp till 25 år, kortare vårdköer och mer ekologisk mat till patienterna.

Annons

– Ja, satsningarna kommer att räcka.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) är övertygad. Satsningarna i 2011 års budget kommer att räcka för att få bort vårdköerna. Hon hoppas också att utökningen av pengarna till primärvården kommer att leda till att fler läkare anställs.

Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har Socialdemokraterna majoriteten i landstinget fyra år framöver. När den rödgröna budgeten ställdes mot allianspartiernas budget i går på landstingsstyrelsen vann den rödgröna.

Nästa år har landstinget 7,7 miljarder kronor att använda. De går främst till landstingets huvuduppdrag som är vård, men även till annat som till exempel regionpolitik, kommunikationer och kultur.

I sin budget har majoriteten inte räknat in de villkorade statsbidragen, där vårdgarantin är det mest kända. Med de satsningar majoriteten gör i sin budget räknar Marie-Louise Forsberg-Fransson ändå med att landstinget kommer att klara att korta vårdköerna så mycket att vårdgarantin uppfylls 2011.

Bland annat satsar majoriteten extra på fetmaoperationer, ortopedi som knä- och höftledsoperationer samt sömnapné som innebär andningsuppehåll under sömnen.

Miljösmart teknikEtt annat område majoritetspolitikerna vill satsa extra på i budgeten är primärvården. I budgeten står att ”Vi vill skapa Sveriges bästa vårdcentraler”. För att nå dit måste landstinget råda bot på läkarbristen. Därför satsar landstinget 25 miljoner extra på att anställa fler läkare.

Men satsningarna gäller också bland annat fler sjuksköterskor, dietister, neurosjukgymnaster som är specialiserade på bland annat stroke och anställda med psykosocial kompetens, till exempel kuratorer.

De rödgröna lägger också nya pengar på mer ekologisk mat till patienterna och en investering i miljösmart teknik, till exempel rörelsedetektorer på toaletterna som tänder och släcker lyset automatiskt.

– Vi vill att 30 procent av den mat som serveras i landstinget ska vara ekologisk, säger landstingsrådet Catrin Steen (MP).

Mer läsning

Annons