Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fler måste vara med och ta ansvar”

Fem kommuner tar emot 90 procent av Örebro läns asyl-sökande. – Det är för kostsamt för oss, säger Bo Rudolfsson, kommunalråd i Laxå.

Annons

Närmare 15 procent av invånarna Ljusnarsbergs kommun är asylsökande, människor som väntar på att få besked om de får stanna i Sverige eller ej. I länets nordligaste kommun bor knappt 5 000 människor och just nu har Migrationsverket 721 asylsökande i lägenheter och ett tillfälligt boende.

– Hur mycket ska en kommun av vår storlek klara att ta emot? frågar sig Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

Ewa-Leena Johansson säger att kommunen inte längre kommer att kunna ta fullt ansvar för de människor som kommit till Ljusnarsberg. Det handlar framför allt om barnomsorg, skola och sjukvård.

När Ljusnarsberg första gången blev aktuell som asylmottagare, pratade Migrationsverket om 100 platser, berättar Ewa-Leena Johansson. Av dessa kunde runt 20 vara barn som skulle placeras i förskola och skola.

– Nu har vi nästan haft 1 000 platser varje år och då är cirka 200 barn. Tänk bara att placera 100 barn i förskolan, säger hon.

Ewa-Leena Johansson är förtvivlad. Liksom hennes kolleger i Hällefors, Lindesberg, Laxå och Askersund. De här fem kommunerna tar tillsammans emot mer än 90 procent av länets alla asylsökande och då är tre av dem länets till invånarantal minsta kommuner.

– Det har blivit ett för stort och kostsamt ansvar för oss i kommunerna. Nu måste något ske för att vi ska kunna fortsätta att hjälpa de som flyr. Vi måste ha ett nationellt rådslag, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunalråd i Laxå.

I Laxå finns just nu 372 asylsökande i både lägenheter och i ett tillfälligt boende. Kommunen tar, som de flesta kommuner i hela länet, också emot ensamkommande barn. Laxå har även Hallsbergs och Lekebergs ensamkommande barn.

– Vi börjar få ont om lokaler och det är svårt att få en fungerande verksamhet eftersom det är stor rörlighet bland den här gruppen barn. Familjer får uppehållstillstånd och flyttar till annan ort eller också avvisas de, förklarar Bo Rudolfsson.

Han berättar vidare om den allt större belastningen på tjänstemännen inom socialförvaltningen. Antalet socialutredningar ökar eftersom många av barnen av naturliga skäl har problem.

Allt fler av de asylsökande som får uppehållstillstånd blir också kvar i både Laxå och Ljusnarsberg. Bostadsbristen i länet och landet gör att många blir kvar på sina asylplatser och faller då under kommunernas ansvar.

– Vi börjar till och med i Laxå få slut på tomma lägenheter, konstaterar Bo Rudolfsson.

I Askersunds kommun finns fyra av Migrationsverkets sju tillfälliga boenden. I Gärdshyttan, Lerbäckshemmet, Englagård och Garvargården bor 545 asylsökande och boenden som drivs av privata entreprenörer.

– Någonting är fel i tingens ordning när vi som kommuner inte informeras i tid om att tillfälliga boenden ska öppnas. Vi har plötsligt bara suttit där med ansvar för att ta hand om barn och ungdomars omsorg och skola för att Migrationsverket och en privat entreprenör skrivit avtal, säger Per Eriksson (S), kommunalråd i Askersund.

Ewa-Leena Johansson, Bo Rudolfsson, Per Eriksson och kommunalråden i Hällefors och Lindesberg kräver nu större ekonomiskt stöd för att kunna ge de asylsökande en värdig vardag.

– Det är inte drägligt som det är i dag, säger Anders Ceder (S), kommunalråd i Lindesberg, den kommun som tar emot till antalet flest asylsökande i länet.

Sammanfattningsvis vill de och flera av de andra kommunalråden som NA talat med se full ekonomisk ersättning för de merkostnader som tillkommer vid asylmottagning och även gärna stöd till insatser på det sociala planet.

– Vi skulle kunna skapa arbetstillfällen i föreningars, studieförbunds och kyrkors regi genom att arbeta med aktiviteter för de asylsökande. Det är inget liv att bara äta och sova, säger Per Eriksson.

Men framför allt vill de ha en tidig kontakt med Migrationsverket. De vill komma in tidigare i processen och vara med i planeringen av asylverksamheten i de egna kommunerna. Några vill också se att Migrationsverket tar tillbaka driften av asylboendena.

De menar också att fler kommuner måste vara med och dela ansvaret liksom alla EU-länder. Det handlar om solidaritet på många plan och inte minst med de som flyr. För allihop är rörande överens om att Sverige måste fortsätta ta emot flyktingar.

– Det handlar i grunden om solidaritet, säger Bo Rudolfsson.

Läs också:

Fem kommuner i länet saknar asylboenden

Asylsökande i Örebro län

Hällefors: av 6 982 invånare. 3 procent asylsökande.

Karlskoga: 29 728 invånare. 0,7 procent asylsökande.

Degerfors: 9 500 invånare. Inga asylsökande.

Hallsberg: 15 267 invånare. 0,2 procent asylsökande.

Laxå: 5 580 invånare. 6,2 procent asylsökande.

Ljusnarsberg: 4 875 invånare. 13 procent asylsökande.

Lindesberg: 23 178 invånare. 4,6 procent asylsökande.

Nora: 10 389 invånare. Inga asylsökande.

Örebro: 127 289 invånare. Inga asylsökande.

Lekeberg: 7 289 invånare. Inga asylsökande.

Kumla: 20 904 invånare. Inga asylsökande.

Askersund: 11 096 invånare. 4,7 procent asylsökande.

Mer läsning

Annons