Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utförsäkrade sjukskrivs på nytt

Allt fler av dem som utförsäkrades när nya tuffa regler infördes vid årsskiftet har återvänt till sjukförsäkringen. Det visar färsk länsstatistik från Försäkringskassan.

Annons

– I Örebro län utförsäkrades 695 personer vid årsskiftet varav 340 sjukskrevs igen. Det är 48 procent eller ungefär lika många som riksgenomsnittet, säger områdeschef Ann Sjöström.

– Men under perioden januarimars utförsäkrades 246 personer och av dem återvände bara 99 personer eller 40 procent till sjukförsäkringen, så det går åt rätt håll, fortsätter hon.

Av de 695 som utförsäkrades vid årsskiftet skrevs 659 in på arbetsförmedlingen.

– Det har hittills resulterat i att 81 personer fått jobb och kommit tillbaka ut på arbetsmarknaden, vilket är målet, säger Ann Sjöström.

De nya reglerna fick annars svidande kritik när de infördes. Flera personer som bevisligen inte kunde arbeta hel- eller halvtid drabbades.

– Men många har också tackat oss för att de kommit tillbaka ut på arbetsmarknaden, hävdar Ann Sjöström.

Hon får stöd av sin chef, Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord när den färska länsstatistiken presenterades för landshövding Rose-Marie Frebran.

– Det är framförallt de som har varit länge i systemet som reagerar negativt på de nya reglerna. De som nyligen fått sjukpenning eller begränsad sjukpenning är mer intresserade av att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Så vi ser den hårda kritiken som ett övergående problem, säger Orustfjord.

Prognosen för hur stor andel av dem som utförsäkrats och som återvänder till sjukförsäkringen var från början 38 procent, men har höjts till 45 procent.

Regeringen håller nu på att se över om det behövs ändringar i systemet.

De som nu återvänt till Försäkringskassan kan utförsäkras igen om 2,5 år, som är max för sjukpenning.

– Det här är en fråga vi ställt oss ett tag nu, sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) nyligen i en TT-intervju. Finns det människor som är för sjuka för att kunna göra meningsfulla insatser på sin arbetslivsintroduktion, så att de bara snurrar runt i systemet? Det tycker vi inte är bra. Men samtidigt är det positivt att sjukskrivningstalen har stabiliserats på en låg nivå.

Under 2011 kommer 580 personer att utförsäkras i Örebro län.

Mer läsning

Annons