Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vargar och färre lodjur

Vargarna har blivit flera och lodjuren har troligen blivit färre. Det visar vinterns rovdjursinventering i Örebro län.

Annons

Varje år jobbar länsstyrelsens rovdjursspårare med att försöka kartlägga hur mycket rovdjur det finns i markerna.

Årets inventering visar att det finns tolv vargrevir som berör länet. En del av dem ligger helt inom länets gränser och en del revir går över gränserna till Västmanland, Dalarna och Värmland. Två nya revir har tillkommit: Mårdshyttan norr om Nora och Aspafallet nordöst om Lindesberg. Hasselforsreviret i södra Närke har försvunnit. Spåren visar att det föddes vargungar i tio av reviren förra året.

– Det är mycket, säger Caroline Lundmark, vilthandläggare hos länsstyrelsen.

Länsstyrelsen bedömer att det finns totalt drygt 50 vargar i de tolv reviren. Antalet vargar har blivit stadigt fler varje år sedan 2010, då man bedömde att det fanns ungefär 30 vargar.

Antalet lodjur i länet verkar däremot minska, efter några års ökning. I vintras räknade man till 13 lodjursfamiljer. Året innan var siffran 16.

– Det är samma trend som på andra håll i landet. Men det är ändå svart att dra någon slutsats. Det är inte säkert att det stämmer. Lodjuren är svåra att spåra, säger Caroline Lundmark.

Trots att vargarna blivit fler verkar angreppen på får och andra tamdjur ligga still i år, eller till och med minska. 2013 skedde 14 vargangrepp. Hittills i år har man räknat in fyra angrepp, enligt länsstyrelsens statistik. Varför?

– Det beror nog på vilka jaktmöjligheter vargarna har och är väldigt individbaserat. Individerna som lever här kan ha lärt sig jaga vilt bättre. Och antalet skyddande stängsel ökar. Det kan också spela in, säger Caroline Lundmark.

Rovdjursinventeringen kommer att vara till hjälp när länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation i höst ska anta en förvaltningsplan. I den ska man bestämma vilka miniminivåer som ska gälla för rovdjuren och vilka förvaltningsmål för varg och lo som ska gälla. Skillnaden mellan miniminivåerna och förvaltningsmål är det spelrum som kommer att finnas för jakt på varg och lo.

Länkar

Länsstyrelsens nyhetsbrev om rovdjursinventeringen

Karta över vargreviren som berör Örebro län

Mer läsning

Annons