Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera anslutningar borti SJ:s nya tidtabeller

Det stormar om SJ – igen. När nya tidtabeller införs om en dryg månad försvinner en rad populära tåganslutningar för pendlare och skolungdomar i länet. Men det talar SJ tyst om – trots att arbetsdagen förlängs med en timme för de flesta pendlare och skolelever från bland annat Degerfors.

Annons

– Jag vet att du har ställt ett antal frågor till mina kolleger angående förändringar i trafiken, skriver SJ:s presschef Dag Rosander i ett mejl som var tänkt att räta ut alla frågetecken och fortsätter:

– Eftersom ingenting är spikat till 100 procent ännu, ber vi att få återkomma lite längre fram när allt är klart.

Den nya tidtabellen införs söndagen den 12 december, men trots att det bara återstår en dryg månad svävar pendlarna fortfarande i ovisshet.

– Det är så fruktansvärt dåligt, tycker läraren Lars Bolinder som arbetspendlar mellan Degerfors och Kumla.

Ingen information– Det finns ingen information från SJ på stationerna eller på tågen som berättar att tidtabellen ska ändras och försämras. Och det nämns inte med ett ord på deras hemsida, fortsätter han.

– Enda chansen att få reda på vad som gäller efter tidtabellsbytet den 12 december är att söka en resa efter det datumet på nätet.

Det är framför allt planerna på en ändrad tidtabell för resenärerna mellan Degerfors och Hallsberg som fått känslorna att svalla. ”Pendlartågen” från Degerfors klockan 6.38 och från Hallsberg klockan 16.15 försvinner. För Lars innebär det att han kommer hem en timme senare än i dag.

– På morgonen kan jag åka med Tågabs förbindelse mellan Karlstad och Göteborg. Då förlorar jag inte mer än tio minuter, men tvingas byta i Laxå. Men på eftermiddagen finns det inget alternativ.

”Trångt på banan”Hans Gidegran som pendlar mellan Karlskoga och Hallsberg via Degerfors kan ta Tågabs tidigare direkttåg klockan 6.22 från Degerfors – om länsbussen hinner fram i tid.

– Den ska gå från Karlskoga 6.05. Är det många passagerare som ska betala med kort är vi rökta, säger Hans Gidegran.

– Frågan är varför SJ tar bort dagens ”pendeltåg”, till-lägger han.

Svaret kommer inte från SJ, utan från Degerfors näringslivschef Sören Hedberg.

– Förklaringen vi fått är att det blir trångt på banan och att det är ont om tåg. SJ sätter in ett par nya X2000-avgångar mellan Karlstad och Stockholm i stället. De stannar visserligen i Degerfors, men ombord gäller i dag varken pendlarpluskort eller gymnasiekort, berättar han.

Elever drabbasSydnärkes utbildningsförbund har reagerat kraftigt på SJ:s planer på försämrade anknytningar till både Degerfors och Vingåker.

– Det drabbar nästan 70 elever, varav ett 20-tal från Degerfors. Men får de åka med X2000 på gymnasiekortet skulle det bli jättebra. Vi ska diskutera med Länstrafiken i veckan, säger ekonomisekreteraren Siv Björck Kjellgren.

Om inte?

– Det går ett tåg redan 15.30 med byte och nästan en halvtimmes väntan i Laxå. Men risken är stor att eleverna smiter i väg under sista lektionen för att hinna till tåget. Annars får de vänta till 17.10, alltså en timme till jämfört med i dag, svarar Siv Björck Kjellgren.

Mer läsning

Annons