Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera källare översvämmade

Regnet öste ner över länet ikväll och många villaägare fick problem. Bland annat paret Agneta och Tommy Larsson som bor i en villa i Sörby. Deras källare fylldes snabbt med vatten.

Annons
Här pumpar kommunen upp vatten i Sörby.

Tommy Larsson upptäckte översvämningen i källaren av en slump när han var nere där en sväng klockan 17.30 i kväll. Vattennivån var då ungefär en decimeter.

– Vi såg hur vattnet bubblade upp ur golvbrunnarna, säger Agneta Larsson som precis ringt försäkringsbolaget.

Hon tror att det kommer att ordna sig. Hon berättar att samma sak hände för några år sedan hos en granne och att det finns dem som har haft värre översvämningar.

Räddningstjänsten var snabbt på plats för att bryta upp golv och bära bort saker ur den vattenfyllda källaren. De hade fått in många samtal om översvämningar i just Sörby under kvällen. Men även stadsdelen Öster i Örebro drabbades.

– Det är ett tiotal källare som blivit översvämmade i området mot Sörby. En källare hade en vattennivå på ungefär 40 centimeter. Men vi gör vad vi kan, vi har delat upp styrkorna. De allra mest akuta fallen tar vi först, säger Fredrik Kylborn, räddningsledare på räddningstjänsten i Örebro.

Åke Skeppstedt som jobbar på tekniska förvaltningen i Örebro, fick rycka ut och hjälpa till att rädda källarutrymmena i Sörby.

– Vi måste se till så att vattennivåerna sänks, förklarar han.

SOS Alarm i Örebro fick in mängder med samtal under torsdagskvällen och fick bland annat skicka ut kommunens jour.

– Många har ringt och berättat att de haft översvämningar i källare i fastigheter, villor och gårdar. Vi har haft mycket att göra, säger en operatör vid SOS Alarm.

Stefan Sundblad, inre befäl hos Nerikes Brandkår, berättade sent på torsdagskvällen att natten verkade bli lugn. Han berättade också att skadorna i samband med översvämningarna endast var materiella.

Mer läsning

Annons