Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera länskommunersaknar hjärtstartare 

Hjärtstartare i offentlig miljö kan rädda liv. Ändå är det flera av länets kommuner som inte har en enda hjärtstartare registrerad som allmänheten har tillgång till.

Annons

10 000 svenskar drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp. Bara 300 av dem överlever. Men det finns ett sätt att öka den siffran – kunskap om hjärt-lungräddning i kombination med tillgång till en hjärtstartare, eller defibrillator.

Söktjänst

I dagarna lanserade Hjärt-lungfonden i samarbete med Eniro en söktjänst för hjärtstartare på allmänna platser i landet. På Eniros kartor kan man nu enkelt se var dessa apparater finns placerade.

På kartorna över Örebro län finns 16 hjärtstartare utplacerade - men det finns också områden som helt saknar. Ett sådant är Lindesberg.

- Jag vet inte vad det beror på att vi inte har några utplacerade, säger Eva Wahlsten, biträdande kommunchef.

Har frågan diskuterats?

- Nej, vi har inte talat om det, men jag ska lyfta frågan nu.

Andra kommuner som helt saknar registrerade apparater är Hällefors, Nora och Ljusnarsberg. I Kumla däremot har man sedan i våras, genom kommunens försorg, tre stycken hjärtstartare utplacerade på offentliga platser - i Stadshuset, Kumlahallen och i biblioteket. Förutom det har man utbildat 30 medarbetare på kommunen i hur man använder startarna.

Hoppas på nytt samarbete

Hjärt-lungfonden ser Eniros kartor som ett sätt att nå ut med informationen. På sikt hoppas man kunna få till ett samarbete med SOS Alarm, där de i samband med ett larmsamtal kan informera om var närmaste hjärtstartare finns. Hittills har cirka 4000-5000 hjärtstartare sålts i Sverige. Av dem har någonstans mellan 20 och 25 procent registrerats.

– Vi efterlyser nu alla de hjärtstartare i Örebro län som inte är registrerade. Om det finns en hjärtstartare i din sporthall, på ditt bibliotek eller på din arbetsplats som inte är anmäld – se till att den blir inrapporterad till registret. Det kan rädda liv, eftersom varje minut är viktig när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Fakta om hjärtstopp

Hjärtat stannar. Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat av oväntad anledning stannar. Ofta sker det helt utan förvarning. Den som drabbas blir medvetslös inom 10-20 sekunder, slutar andas och saknar livstecken.

Varje minut räknas. Insatser under de första minuterna är livsviktiga. Hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv.

Elektriska chocker. En hjärtstartare sänder elektriska chocker för att få hjärtat att börja slå igen. Vem som helst kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon. Den är enkel att använda och det krävs inga förkunskaper.

Fakta från Hjärt-lungfonden

Mer läsning

Annons