Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar ska få hjälp av jobbcoach

I dag får Arbetsförmedlingen ansvaret att hjälpa de människor som har flytt från sitt hemland och hamnat i Örebro län. Till sin hjälp får de femton privata företag – ett slags jobbcoacher för flyktingar.

Annons

Minns du jobbcoacherna? Du som är arbetslös kan ta hjälp av ett företag som ska ge tips och stöd när du söker jobb. I dag införs liknande coacher för dem som flytt från sitt hemland.

Samtidigt tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända flyktingar. Tanken är att fler ska få ett jobb – och snabbare. I dag är mediantiden mellan uppehållstillstånd och arbete sju år.

Sex arbetsförmedlare

Sex arbetsförmedlare i Örebro län ska jobba mot flyktingar i hela länet. Med tiden blir de kanske fler, enligt Louise Emilsson som är chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg.

Du som har flytt från ett annat land ska få träffa en arbetsförmedlare så snart som möjligt. Inom två månader ska du få en plan med olika aktiviteter, till exempel svenskundervisning och praktik.

– Det här blir ett annat sätt att se på dem som kommer till Sverige. Att inte bara se dem som offer som behöver hjälp utan som en resurs som faktiskt kan bidra med något, säger Louise Emilsson.

Femton företag

Dessutom ska flyktingar få stöd av ”etableringslotsar”. Femton företag i länet har hittills blivit godkända. De ska kontakta arbetsgivare, ge råd och stöd om till exempel studier och yrkesval. Företagen får ersättning varje månad och en bonus om personen får jobb eller börja läsa på högskola inom två år. Företagen ska avsätta minst tre timmar i månaden per person.

– Om man jämför med hur mycket tid en introduktionssekretare på kommunen avsätter så är det väldigt lite tid. Och det är ett högt uppsatt mål, säger Lennart Balkstedt som har jobbat länge med integrationsfrågor i Örebro kommun.

Svårt att se effekterna

Tidigare var det kommunerna som hade ansvaret för att stötta flyktingar. Spelar det någon roll vem som har ansvaret? Det är nästan omöjligt att veta vad effekterna blir på sikt, anser Lennart Balkstedt.

Å ena sidan har Örebro kommun jobbat mycket med praktik och yrkesförberedande kurser för dem som går på svenskundervisning. Risken är att det arbetet krymper nu, anser han. Å andra sidan får Arbetsförmedlingen nu ansvaret för den typen av insatser.

– Och man kan ju hoppas att Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsmarknaden kan ge en positiv effekt. Vi har diskuterat jobb tidigare också, men nu blir det pang på rödbetan: Hur kan du försörja dig? säger Lennart Balkstedt.

Mer läsning

Annons