Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föd lättare med mindfulness

Att känna sig förberedd inför sin förlossning är något som är viktigt för alla blivande föräldrar. Men det är inte lätt att känna sig trygg i något man aldrig tidigare gjort.

Annons

Maria Engström har skrivit boken ”Förlossningsförberedelser för blivande föräldrar – att föda med mindfulness.” Hon är barnmorska sedan tjugo år tillbaka och har lång erfarenhet av förlossningsvård och samtalsstöd till förlossningsrädda kvinnor.

Hon tycker att många kvinnor är för dåligt förberedda inför smärtan som kommer under förlossningen.

– Vi vet att kroppen kan föda barn. Men vi behöver lära vårt sinne att samarbeta med kroppen. Då går förlossningen mycket lättare, säger Maria Engström.

Smärta är normalt kroppens sätt att varna att något är fel. Men när det kommer till förlossning är det precis tvärtom. Smärtan ska vara där och är en del i upplevelsen av att föda barn.

Mindfulness handlar om att fokusera på nuet och att vara i upplevelsen utan att värdera den.

I stället för att försöka distrahera smärtan ska man acceptera att det gör ont och att smärtan har ett syfte, att förbereda dig för att bli förälder.

– Man kan inte bara gå till förlossningen och tro att kroppen löser förlossningen helt själv. Om man är oförbered på smärtan, tar huvudet över vilket leder till känslor av rädsla och oro och en stressreaktion som i sin tur kan göra att värkarbetet blir sämre.

– Då ökar smärtupplevelsen och du får en svårare upplevelse av förlossningen än du behövt, säger Maria Engström.

Mer läsning

Annons