Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: Barnsjukvården är bättre nu

Fler läkare och utbildning för personalen, men också nya sängar till anhöriga som måste sova över. När barnsjukvården förbättras gör föräldrarna tummen upp.

Annons

Föräldrarnas förtroende för länets barnsjukvård har förbättrats. När det mättes för två år sedan var det sämre.

– Det är snarast förvånande att föräldrarna upplever det så bra, säger barnläkaren och fackliga skyddsombudet Östen Jonsson på USÖ om årets resultat.

Läkarnas fackförbund har under flera år arbetat för att få fler läkare till barnkliniken på USÖ. Facket har pekat på underbemanning och menat att det är allvarligt.

– Vi ska vara glada över att personalsituationen inte gått ut över patienterna. Enkäten pekar på att det också varit i patienternas intresse att vi slagit larm, säger Östen Jonsson och understryker:

– Vi värnar inte bara om oss läkare, utan också om patienterna.

I dag har kliniken tio läkare under specialistutbildning.

Klinikchefen Gunnar Skeppner och skyddsombudet Östen Jonsson är eniga i sin bedömning: Situationen är på väg att ljusna.

– Vi höjer kompetensen och närvaron hela tiden, säger Gunnar Skeppner.

– Jag håller med om att det finns saker som känns bättre nu, men för att kunna ge ett bättre svar vill jag invänta den enkät vi vill göra bland läkarna på kliniken i vår, säger Östen Jonsson.

Gunnar Skeppner säger att han är stolt över de förbättringar personalen genomfört.

– Vi har satsat medvetet på ett par förbättringsområden, säger han.

Både sjuksköterskor och undersköterskor har fått gå medicinska påbyggnadsutbildningar.

– Det man läste en gång i tiden behöver uppdateras. Man måste repetera också. Det händer mycket nytt, kommenterar Gunnar Skeppner.

Personalen har också gått utbildningar i värderings- och bemötandefrågor.

– Det är otroligt viktigt. Vi har haft tematräffar när vi jobbat med grundvärdering och sådana frågor, fortsätter Gunnar Skeppner.

Kliniken har också satsat på praktiska förbättringar. Bland annat har nya sängar till de föräldrar som behöver övernatta när barnen blir inlagda köpts in. Informationen till föräldrarna har också setts över och förbättrats.

– En stor del av kritiken vi fick tidigare handlade om praktiska frågor som att det var obekvämt och att det inte fanns tillgång till mat. Vi har förbättrat det vi kan, kommenterar Gunnar Skeppner.

Förbättringsarbetet rullar nu vidare. Utbildningen ska ske fortlöpande.

Mer läsning

Annons