Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag skyddasgenom sekretess

Fas 3-aktiviteterna för långtidsarbetslösa kostar skattebetalarna hundratals miljoner per år. Ändå är medborgarnas insyn i hur pengarna används begränsad. Varken NA eller andra medier får reda på vilka privata arbetsgivare som får betalt för att ta emot fas 3:are.

Annons

Flera medier har förgäves försökt ta reda på vilka företag som får bidrag av staten för att sysselsätta arbetslösa i fas 3. Arbetsförmedlingen (AF) har sagt nej och hänvisat till sekretess gällande ”enskilds affärs- och driftsförhållanden” i offentlighets- och sekretesslagen, och menar att avtalen inte kan lämnas ut eftersom det inte går att garantera att enskilda (personer eller företag) i så fall inte lider skada.

Beslutet har överklagats till kammarrätten, som gett AF rätt.

Även NA har under sin granskning av fas 3 försökt få ut uppgifter. Med kännedom om kammarrättens beslut har NA i stället begärt ut avidentifierade avtal där uppgifterna om vilka arbetsgivare som tar emot fas 3:are har tagits bort. Detta för att NA ska kunna göra en egen bedömning av vilka aktiviteter som AF godkänner och betalar ut bidrag för.

Hög arbetsbelastning

Först svarar AF i Örebro ja på vår förfrågan. Sedan säger de nej på grund av hög arbetsbelastning och hänvisar i stället till AF:s huvudkontor i Stockholm. Där säger man också nej – men inte av samma skäl.

– Det är olyckligt att AF i Örebro hänvisar till hög arbetsbelastning när man säger att man inte kan lämna ut uppgifterna. Det är inget hållbart argument för en myndighet, säger Joanna Berlin, verksjurist på AF:s huvudkontor i Stockholm.

Även avidentifierade avtal

I stället menar hon att kammarrättens beslut omfattar även avidentifierade avtal, utan uppgifter om arbetsgivare.

– Ser man vilka aktiviteter det handlar om finns också risk för att man kan identifiera vilket företag det handlar om och då kan företaget lida skada. Därför måste vi även stryka vilka aktiviteter avtalet handlar om och då finns inga uppgifter kvar att lämna ut, säger Joanna Berlin.

– Det är den tolkning vi gör av kammarrättens beslut, men den kan man naturligtvis välja att pröva, tillägger hon.

NA överväger nu att överklaga AF:s beslut.

Mer läsning

Annons