Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förra året avled en sjuårig flicka”

Antalet överdoser har de senaste tio åren ökat markant och i snitt dör ungefär fem personer varje år i Örebro län. Förra årets yngsta offer var en sjuårig flicka.

Annons

Åke Gustafsson har arbetat som ambulanschef på USÖ i över 20 år och har sett utvecklingen på nära håll. Och det är en verklighet som skrämmer Åke.

– När jag började arbeta inom ambulansen 1973 så var detta inte alls uppmärksammat. Då var det tunga knarket ett storstadsproblem som några få höll på med. Idag är det något helt annorlunda, menar Gustafsson.

Narkotikan har spridit sig ut i landet, till alla tänkbara grupper och neråt i åldrarna. Resultatet blir fler missbrukare och därmed också fler överdoser.

År 2000 rapporterades fem fall av överdoser i Örebro län. 2009 ryckte ambulansensjukvårdarna ut på 36 fall. Det är en ökning med 620 procent.

Hur många dör varje år i överdoser?

– Jag har ingen exakt siffra på det men i snitt fem per år. Det går lite upp och ner. Men att överdoserna har ökat markant råder det inget tvivel om. Förra året avled t.ex. en 7-årig flicka i en överdos.

Hur kunde det hända?

– Fruktansvärt tragiskt naturligtvis. Hon fick naturligtvis i sig narkotikan av misstag och det händer barn ibland. Det är ju samma sak som gäller med läkemedel och andra gifitga saker – säkerheten kring barnen är oerhört viktig.

Gustafsson menar också att fler använder narkotika som en partydrog istället för alkohol och den största gruppen som drabbas av överdos i Sverige är mellan 20 och 30 år.

– Enligt läkarna är det en allmän tendens i Sverige och vi inom ambulansverksamheten kan bekräfta det. I andra länder i Europa är man i regel över 30 år.

Men i takt med överdoserna har blivit vanligare har också ambulanspersonalens möjligheter att rädda liv ökat.

Annars hade antalet döda av överdoser kunnat vara långt fler.

– Nu har vi sjuksköterskemedverkan ambulansen och det hjälper oss naturligtvis. Innan hade vi inte alltid ens chansen att rädda någon som tagit en överdos.

Mer läsning

Annons