Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag motverkar ökad spridning av rovdjur

Åtta landshövdingar kritiserar Naturvårdsverket i en skrivelse till Miljödepartementet.

Annons

”Länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet står inför en situation som riskerar att allvarligt skada förtroendet för rovdjurspolitiken och de förvaltande myndigheterna”, inleds brevet. Det är samverkansrådet i mellersta rovdjursförvaltningen, där bland andra Örebro läns landshövding Rose-Marie Frebran ingår, som ligger bakom brevet där det riktas kritik mot Naturvårdsverket.

Landshövdingarna har i samverkansrådet tagit fram ett förslag till miniminivåer av rovdjur som uppges ligga i linje med rovdjurspolitikens inriktning. De menar att ”miniminivåerna ska utgå från länets förutsättningar att på lång sikt hysa den aktuella arten. Det är inte rimligt att den idag aktuella rovdjursförekomsten ska låsa fast förvaltningen för lång tid framåt”.

När det gäller Naturvårdsverkets tolkning av rovdjurspolitiken är landshövdingarna kritiska ”tolkningen är onödigt restriktiv” skriver de. Naturvårdsverket har ”valt en tolkning där de regionala miniminivåerna i varje ögonblick ska garantera referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Fördelningen av miniminivåer kan därför endast ske till län där det finns faktiska föryngringar”.

Samverkansrådet menar att Naturvårdsverkets tolkning är kontraproduktiv eftersom att ”den låser fast rovdjurens nuvarande utbredning och motverkar en ökad spridning”.

Avslutningsvis konstaterar de att de än så länge inte fått någon tillfredställande förklaring till varför Naturvårdsverket "inte kan följa vårt förslag som de facto både respekterar arbetet med miniminivåer i alla länen och säkerställer gynnsam bevarandestatus genom regionala förvaltningsplaner och samverkan inom rovdjursförvaltningsområdet". 

Mer läsning

Annons