Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta tågförseningar att vänta i eftermiddag

(UPPDATERAD 11.10) Morgonens omfattande tågproblem är inte över. Även eftermiddagstrafiken hotas av förseningar.

Annons

Tågresenärer i både Götaland, Svealand och Norrland stod och svor på iskalla perrronger under fredagsmorgonen.

I örebro län blev ett pendlartåg mellan Kopparberg och Hallsberg en timme försenat på grund av ett godståg som hade blivit stående mellan Ludvika och Grängesberg.

- Tåget var för tungt och fastnade på spåret. Det fick dras loss med ett hjälplok, säger Thomas Pihl på Travikerkets presstjänst.

Godståget fastnade klockan 05.25 och kunde inte dras loss förrän strax före klockan 08.00.

Trång bussNA:s medarbetare Mattias Frödén hamnade under morgonen mitt i tågförseningarna.

- Vi har fått packa oss in i en buss mellan Lindesberg och Örebro. En del passagerare valde dock att stanna kvar och hoppas att 07.32 tåget skulle komma runt 08.30 istället. Det är trångt på bussen och folk får stå upp. Men pendlare är ett härdat släkte och man biter väl helt enkelt ihop, sa han på telefon från bussen.

Stora störningarFlera andra tåg genom länet drogs med stora förseningar, särskilt de som passerade Hallsberg .

Orsaken till många av förseningarna är omfattande problem i Stockholm. Ett pendeltåg rev tidigt på fredagsmorgonen ner en kontaktledning i höjd med Stockholm södra. Det gör att inga tåg kan gå in till Stockholm den vägen.

Morgontågen söderifrån fick stanna i Flemingsberg och resenärerna tvingades byta till buss in till stan.

Försenad omstartEnligt den första prognosen beräknades felet på Stockholm Södra vara åtgärdat vid tiotiden. Men så blev det inte.

- Den senaste prognosen är att vi hoppas kunna öppna ett spår klockan 14, säger Thomas Pihl.

Det innebär med stor sannolikhet störningar även i den omfattande eftermiddagstrafiken från Stockholm och söderut.

- Det får man nog räkna med, säger Thomas Pihl.

Totalstopp i Kronoberg

Även söderut har tågtrafiken just nu stora problem. Klockan 06.17 blev det totalstopp i tågtrafiken mellan Hovmantorp och Emmaboda i Kronobergs län på grund av ett växelfel Lessebo. Stoppet drabbar resenärer mellan kalmar och knutpunkten Alvesta.

- Det är fortfarande stopp, och det är bussar som gäller mellan Hovmantorp och Emmaboda . Det är beräknat att vara åtgärdat klockan 16, säger Thomas Pihl.

Problem i norr och söder

Men Fredagens tågproblem slutar inte där. Strax efter klockan fyra i morse stängdes all tågtrafik av mellan Stockholm och Malmö på Södra Stambanan. Orsaken var, enligt Smålandsposten, en brinnande industrilokal nära rälsen i Nässjö. Flera gastuber fanns i lokalen, och enligt polisen fanns det risk att gastuberna skulle explodera. Trafiken kunde dock börja rulla vid sjutiden igen.

 I Norrbotten ställdes tre tåg in på fredagsmorgonen. Sträckorna som drabbades var Luleå-Boden, Kiruna-Luleå och Boden-Narvik. 

Mer läsning

Annons