Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Frågan är inte utagerad"

– Kör förarna inom Örebro läns taxi på ett sätt så att lagen inte följs och passagerarna upplever färden som obehaglig, då är det i allra högsta grad en arbetsgivarfråga att komma till rätta med det, säger Peter Öbro på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Annons

NA berättade i gårdagens tidning om ett möte mellan ledningen för Transam och Örebro läns taxi om den senaste tidens chaufförskritik mot alltför snäva körtider för många färdtjänstresor.

Parterna enades om att det inte finns några systemfel, tidmatriserna är korrekta. Däremot ska man satsa på mera information och utbildning till chaufförerna hur systemet ska handhas och hur inrapportering ska ske.

Utagerad

Bengt Andersson, vd för Örebro läns taxi, ansåg att frågan därmed var utagerad.

– Jag blir upprörd då vd för Örebro läns taxi konstaterar att det inte är fel i systemet och att frågan om kritik mot obehagliga och olagliga resor därmed skulle vara utagerad, säger Peter Öbro.

Inte nytt

Kritiken mot färdtjänst- och sjukresor är inte ny för NTF. Man har fått synpunkter under många år från enskilda brukare men också via pensionärsorganisationerna. Så sent som dagarna innan NA:s artikel framfördes kritiken direkt till Transams ledning i samband med ett seminarium med ett 60-tal representanter från länets pensionärsorganisationer, berättar Peter Öbro.

– Om det inte är systemet det är fel på utan förarna som inte klarar av att leverera en trygg och lagligt utförd resa så är det i allra högsta grad ett ansvar för arbetsgivaren och för avtalspartnern Örebro läns taxi att agera, säger han.

Sjuktransporter

NA har den senaste tiden berättat om kritik från taxiförare mot samhällstransporterna, färdtjänst och sjukresor.

Transporterna upphandlas och styrs av Transam efter körtidsmatriser, där varje transport har en beräknad körtid.

En handfull taxiförare har påstått att dessa körtider regelmässigt är för snävt satta och framtvingar förseningar eller fortkörningar. Det tillbakavisas nu av både Transam och Örebro läns taxi.

Mer läsning

Annons