Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från värmerekord till normalsommar

I söndags slogs det värmerekord i Örebro. Enligt SMHI:s mätningar var det 33,3 grader och därmed en tangering av julirekordet från 1941 och en tiondels grad varmare än juli 1994, VM-sommaren.

Annons

Men 33,3 grader är ganska långt från det absoluta värmerekordet för Örebro. Den ruskigt heta dagen den 7 augusti 1975 uppmättes 36 grader i Örebro.

- Jag är så gammal så att jag var med på den tiden, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI i Norrköping.

- Det var värmebölja i Norrköping också. Det fanns ingen luftkonditionering eller datorer på den tiden. Jag kommer ihåg att vi flyttade ut borden till skuggan på gården och satt och jobbade med papper och penna.

Det blev enligt TT julivärmerekord på fler ställen än i Örebro i söndags när värmeböljan nådde sin kulmen.

I Lund steg temperaturen till 34,3 grader, den högsta temperatur som uppmätts där sedan mätningarna började år 1753. I Visby raderades det gamla rekordet från 1865 när värmen steg till 33,7 grader, rapporterar TT.

Varmast var det i Målilla med 35,0 grader, den högsta julitemperatur som uppnåtts i Sverige sedan 1994 då Kalmar hade 35,2 grader.

Några nya rekordvarma dagar är inte i sikte.

Under tisdagskvällen sjunker temperaturen till en bit under 20 gradersstrecket när regn och åskoväder drar in över Örebro län.

- Och onsdagen börjar molnig men blir sedan solig och ganska varm, mellan 25 och 28 grader, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Resten av veckan blir vädret troligen omväxlande och med en temperatur runt 25 grader.

- Lite varannandagsväder, skulle man kunna säga. En del dagar med regnskurar och en del soliga dagar, säger Therese Fougman.

Mer läsning

Annons