Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredlund: Kom ihåg hurmånga du haft sex med!

Mångsidighet är förstås bra i alla yrken. Nu syns USÖ:s smittskyddsläkare Hans Fredlund i korta klipp på Youtube - med klamydia som gemensam nämnare.

Annons

Hur kommer det sig att du finns på Youtube?- Det är alldeles nytt, och en idé från landstingets informatörer för att vi ska nå lite yngre.

Hur kändes det att spela in dem?- Ovanligt och lite märkligt. Det är ju mest att jag står och pratar i 40 sekunder. Vissa bitar var jag tvungen att få med, så det blev ganska många omtagningar.

Varför fyra klipp?- På Youtube måste det vara kort, och då hinner man bara en liten sak. Vill man säga mer får man göra fler för att få med allt.

Vad säger dina kolleger om insatsen?- Hm, de tycker förstås att det är lite komiskt.

Men det kanske är deras tur nästa gång?- Ja, det kan det ju vara. Tanken med det här är att nå ungdomar, och det är svårt att avgöra hur bra det lyckas, det får utvärderas efteråt.

Bakom Youtubesatsningen ligger egentligen en annan, viktigare satsning. Landstinget i Örebro inför möjligheten att beställa ett klamydiatest över nätet. Besked om provsvaret kommer på ett sms. Det här är helt nytt i Örebro län.

- Umeå var först ut i Sverige, och det har visat sig vara ett bra sätt att nå inte minst unga killar, säger Hans Fredlund.

Tjejer har ofta redan besökt ungdomsmottagningen för att få preventivmedel, medan killar inte har samma naturliga anledning att hitta dit.

Förra året fick 1000 personer i Örebro län klamydia, som är den vanligaste sexuellt överförda sjukdomen i Sverige. Den kan nästan sakna symptom, men kan ge allvarliga komplikationer i form av äggledarinfektioner och senare problem att bli gravid. Det är också väldigt lätt att behandla sig mot klamydia.

Läs mer om att klamydiatesta sig på nätet här (extern länk)

Här hittar du Youtube-klippen:

Haft oskyddat sex?

Hur blir man av med klamydia?

Vad är klamydia?

Kom ihåg vilka du haft sex med!

Mer läsning

Annons