Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad man stämmerNA:s chefredaktör

Nerikes Allehanda och chefredaktör Ulf Johansson stäms för grovt förtal. En person känner sig utpekad av tidningen som skyldig till mord trots att han friats av en enig tingsrätt. Han begär 200 000 kronor i skadestånd.

Annons

Mannen stämmer tidningen för tre artiklar som varit publicerade i Nerikes Allehanda i början av året. Anmälan rubriceras som ett tryckfrihetsbrott. I artiklarna anser sig mannen utpekad som mördare, trots att tingsrätten varit enig i sin bedömning och friat mannen.

De publicerade artiklarna har varit skrivna på ett sätt, enligt mannen, som innefattat uppgifter som varit ägnade att utsätta mannen för andras missaktning. ”Artiklarna innefattar därmed förtal”, skriver anmälaren.

I ett annat stycke skriver anmälaren också: ”Att mannen var bosatt på en liten ort har gjort att publiceringarna i praktiken pekat ut mannen på ett sådant sätt att han genom de lämnade uppgifterna identifierats av många på orten trots att han inte namngivits i artiklarna.”

– Jag anser inte alls att det handlar om något förtal. I artiklarna har vi tydligt och klart skrivit att mannen frikänts av en enig tingsrätt. Dessutom har han fått uttala sig med egna ord i tidningen, säger chefredaktör Ulf Johansson.

Om summan på skadeståndet säger Ulf Johansson:

– Att kräva 200 000 kronor i skadestånd är extremt mycket pengar i ett tryckfrihetsmål.

NA har 21 dagar på sig att bestrida stämningen.

Mer läsning

Annons