Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolorna ger högre betyg

Friskolorna sätter högre betyg än de kommunala skolorna. Det visar siffror från Skolverket. Resultatet är en förändring från förra året.

Annons

Det är lättare att få högre betyg i nian på länets friskolor. En jämförelse mellan resultatet på nationella provet i våras och vilka betyg niorna fick visar att fler elever på de fristående skolorna fick högre betyg än det resultat de presterade på provet. Men så var det inte förra året. Då gav friskolorna lägre betyg.

Att skillnaderna är stora mellan skolorna och att resultaten varierar så över tid kan vara ett problem.

– Det är bekymmersamt om det avviker allt för mycket. Det indikerar att man har olika sätt att förhålla sig till resultatet. Det är också förståeligt eftersom det inte är reglerat hur mycket resultatet från nationella proven ska användas i betygssättningen, säger Marcus Strömbäck-Hjärne, undervisningsråd på Skolverket.

Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig bedömning och betygssättning men också ett verktyg för att göra analyser på skolnivå.

Johan Rapp är rektor på Engelska skolan i Örebro, en skola som var generös med betygssättningen i år. Men som förra året gav överlag lägre betyg än vad provresultaten visade. Han tycker att skolorna skulle klara sig utan de nationella proven.

– De är mer som ett mätinstrument för staten än för skolorna.

Test - är du smartare än en niondeklassare? Här hittar du gamla nationella prov.

Här kan du kolla provresultatens relation till slutbetygen i nian.

Mer läsning

Annons