Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisläppta 22-åriga pappan  återförenas inte med familjen

Flickan och mamman är fortfarande kvar i familjehemmet i norra länsdelen.
– Det är inte aktuellt i nuläget att pappan ska dit, säger socialchefen i den kommun där det unga paret hör hemma.

Annons

Trots att pappan har släppts fri finns det fortfarande ett skyddsbehov för den lilla flickan som lever.

– Yttre våld har riktats mot båda de här barnen. Även om det inte var anledningen till att barnet dog så har ju våld förekommit. Vår primära uppgift är nu att garantera det barn som lever det skydd och den omvårdnad som det behöver.

Hur gör ni det?– Det kan jag inte gå in på i detalj, men det finns ett skydd för barnet.

Flickan och mamman är kvar på familjehemmet där tragedin utspelade sig. Vart fadern ska ta vägen är däremot oklart. Socialchefen kan dock bekräfta att pappan inte kommer att återförenas med sin familj i det här läget.

– Inte som det ser ut nu, men vi för diskussioner om hur det här ska planeras framöver.

Utredning pågick innan skadorna upptäcktesSocialkontoret hade inlett en utredning om de två tvillingflickorna redan innan skadorna på dem upptäcktes. Utredningen pågår fortfarande när det gäller flickan som lever.

– Den ska leda fram till vilka insatser som långsiktigt behövs för att det här barnet ska vara skyddat och få den omvårdnad det behöver, säger socialchefen.

Normalt är utredningstiden högst fyra månader i sådana här fall.

– Nu har utredningstiden förlängts beroende på omständigheterna. Jag räknar med att den är klar om en månad ungefär, säger socialchefen.

Kan det bli aktuellt att barnen omhändertas?– Vi försöker alltid nå frivilliga överenskommelser med vårdnadstagarna. Om det inte är möjligt är det förvaltningsrätten som beslutar om det efter ansökan från politikerna i socialnämnden.

Arbetet försvårasSocialchefen konstaterar att deras arbete kommer att försvåras i och med beskedet om att brottsutredningen troligen kommer att läggas ned.

– Det hade varit enklare för vårt beslut om man hade lyckats reda ut hur det här har gått till. Tyvärr verkar inte det vara möjligt.

Mer läsning

Annons