Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart förbilförsäljningen

Bilförsäljningen i länet och landet har tagit rejäl fart igen.

Annons
Flygande start. I våras tog David Svanborg, vd för Toyota i Örebro, över som länsordförande i Motorbranschens riksförbund. Och det blev ett lyckat premiärår när branschen åter fick luft under vingarna.

Prognosen pekar mot 280 000–283 000 nybilsregistreringar i hela landet och nästan 7 500 bara här i länet under hela 2010.

– Det är en ökning i länet med nästan 50 procent jämfört med i fjol, eller 46,26 procent för att vara mer exakt, säger David Svanborg, länsordförande i Motorbranschens riksförbund, MRF.

– Det är häpnadsväckande att vi ökar så mycket mer än övriga landet, fortsätter han och tänker på att rikssiffrorna i snitt ligger på 33,95 procent. Bara Blekinge och Gotland ökar mer procentuellt än Örebro.

Finns det någon förklaring?

– Konjunkturläget, fortsatt låga räntor och ett uppdämt behov. Men varför skulle det vara större i Örebro än andra län, undrar David Svanborg?

Vi får gå tre år tillbaka för att hitta en liknande försäljning i Sverige.

– Det har bara sålts över 300 000 bilar i landet en gång under de senaste 20 åren och det var rekordåret 2007, berättar David Svanborg. 1988/89 var historiskt sett också väldigt bra år, tillägger han.

Är du överraskad?

– Vi hade hoppats, men kanske inte vågat tro på att vi i Örebro län skulle gå mot en nyregistrering upp emot 7 500 bilar. Men vi bor i ett distrikt där alla märken finns representerade och alla återförsäljare gör ett bra jobb, svarar David Svanborg.

Bäst går det som väntat för Volvo, se fakta. Största överraskningen i Örebro län är familjebilen Kia som fortsätter att ligga i topp, bara ett par hundra bilar efter just Volvo.

– Det har lyckats bättre i länet än i riket. Kanske för att de har en stor representation med tre säljare i vår region och en storsäljare i dieselbilen Kia cee´d.

I övrigt är tio-i-topp-listan sig lik både i länet och landet.

Något som sticker ut under 2010?

– Dels att miljöbilarna blir allt fler, dels att andelen som drivs med diesel fortsätter att öka. I år kommer nästan 50 procent av alla nya bilar att drivas med dieselbränsle. Men framför allt är det fokus på bränslesnåla bilar, sedan spelar det ingen roll om det är diesel, bensin eller gas, svarar Svanborg.

Tror du att ni kan sälja ännu fler bilar 2011?

– Kanske en liten ökning.

Under krisåren räddade begagnatförsäljningen många bilfirmor. Nu ökar den igen.

– MRF-handlarna i länet är duktiga på begagnat. Och i takt med att nybilsförsäljningen ökar finns det också ett större och mer varierat utbud för att köpa begagnat, säger David Svanborg.

I Örebro län var ökningen 15,05 procent i november jämfört med samma period i fjol. Och fortsättning följer ...?

Ungefär 50 procent av alla begagnade bil-affärer i Sverige görs genom bilhandeln. I Örebro län är den siffran något högre.

Innebär den ökande försäljningen fler jobb?

– Det är jag övertygad om. Det kommer att nyanställas både på försäljning och servicemarknaden, svarar David Svanborg.

Mer läsning

Annons