Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskande företagarefick näringsförbud

En före detta företagare från länet har dömts till åtta månaders fängelse för bokförings- och skattebrott.Dessutom fick han näringsförbud i fyra år.

Annons

Mannen, som är i 60-årsåldern, drev ett bolag där man i huvudsak hyrde ut personal till företag i byggbranschen.

Hittade oegentligheter

I februari 2008 beslutade Skatteverket om en skatterevision hos företaget. Man fann då flera oegentligheter. Revisionen gällde september 2007 – februari 2008.

Trots att företaget bedrev verksamhet hade 60-åringen deklarerat noll kronor i inkomst för tre månader. En månad hade det inte kommit någon deklaration alls.

60-åringen tog själv ut närmare 1,3 miljoner kronor från företaget under fyra månaders tid. Beloppet tros vara oredovisade löner till de anställda.

Bokföring saknades

Dessutom saknades bokföring för den granskade perioden. Det gör att man inte kan bedöma ett företags ekonomi och dess ställning i allmänhet.

Om man inte sköter bokföringen går det heller inte att beräkna vilka skatter och avgifter ett bolag ska betala.

Lägre straff än normalt

Mannen nekade till brott och hänvisade till att en annan person var ansvarig för företaget. Men det fanns flera bevis på att han faktiskt var företrädare för bolaget.

Nu döms 60-åringen till åtta månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och fyra fall av skattebrott.

Riskerar mista sitt jobb

Straffet blir dock lägre än vad det normalt skulle ha blivit. Det beror på att mannen riskerar att mista sitt nuvarande jobb samt att han redan fått skattetillägg.

Mannen fick även näringsförbud under fyra år. Under den perioden får han inte driva några företag.

Mer läsning

Annons