Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästprofessur i brudparets namn- av alla kommuner utom Örebro

En gästprofessur i brudparets namn – det får kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i bröllopsgåva av Örebro läns landsting, Örebro universitet och alla kommunerna i länet – utom Örebro kommun. Örebro ger sin egen bröllopsgåva.

Annons

– Vi ville ge en bröllopsgåva och vi funderade på vad, vi vill ge något som känns viktigt. Jag frågade Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet, om han hade något bra förslag och då föreslog han en gästprofessur i medicinsk pedagogik i brudparets namn, berättar Mårten Blomquist, landstingsråd (S).

– Gästprofessuren är kopplad till vår kommande läkarutbildning. Utbildningen ska ha en pedagogik som inte är traditionell, inspirerad av utbildningen i Glasgow, och då är gästprofessuren en viktig del, fortsätter han.

Örebro kommun är inte med – vet du varför?

– Det ska kanske inte jag svara på, men det jag har hört är att de inte tycker sig vara tillfrågade. Men vi har inte tillfrågat någon kommun mer än någon annan, svarar Mårten Blomquist.

Gästprofessuren är än så länge ett förslag, på måndag ska landstingsstyrelsen fatta beslut. I förslaget sägs att Örebro läns landsting avsätter en krona per invånare i Örebro län till professuren.

– Jag tror att pengarna räcker för en professur under ett eller två år, säger Mårten Blomquist.

Mårten Blomquist skrattar flera gånger när han berättar om professuren.

Varför skrattar du så?

– Jag har arbetat för socialdemokratin i stort sett i hela mitt liv, och snart slutar jag min politiska karriär. Men inte kunde jag ana att en av de sista större sakerna jag skulle göra, var att samla kommuner, landsting och universitet till en kungagåva. Jag hade nog tänkt mig en något radikalare åtgärd, svarar Mårten Blomquist.

Mer läsning

Annons