Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåtor utan svar bland många försvunna

17 personer har anmälts försvunna i Örebro län den här månaden. Från årets början finns anmälningar om 121 försvinnanden. De allra flesta återfinns snabbt. Men så finns fall som följer med år efter år utan en förklaring.

Annons

– Ibland handlar det om personer som flyttat utomlands eller återvänt till sina hemländer utan att det rapporterats. Då kan försvinnandet ligga kvar hur länge som helst. Det finns också andra ärenden som aldrig får sin förklaring säger Eva Leonardsson, utredare hos Örebropolisen.

Kommissarie Lars-Olof Lundh på länskriminalen säger att det i en del fall med knytning till andra länder finns oro för att hedersrelaterade brott kan dölja sig bakom.

– Det är inget vi har belägg för men det skulle kunna vara så.

Eva Leonardsson berättar att mycket vanliga fall är ungdomar som blivit osams med föräldrarna.

– Försvinnanden som brukar vara kortvariga men med oroliga anhöriga där hemma. Tonåringen kan ha försvunnit utomlands eller gömmer sig hos en kompis. Jag har först ett grundligt samtal med närstående. Jag kontrollerar bankuttag, om sjukhusen fått in någon patient som kan vara den försvunne, kontaktar personer som kan veta något, försöker med ett sms till den försvunne och använder facebook.

I bland har den försvunne hamnat i missbrukarketsar.

– Då är vi angelägna att omgående få bort honom eller henne därifrån. Att vi får en bra kontakt med anhöriga som lämnar så utförliga berättelser som möjligt är hur viktigt som helst. Det är den vägen vi kan nå resultat. ¿När vuxna försvinner handlar det ibland om längtan att komma bort, inte sällan på grund av relationsproblem.

– Den som försvunnit har problem i relationen till partnern men har svårt att berätta och åker sin väg.

Det kan också handla om besked om allvarlig sjukdom.

– Då är det inte ovanligt med självmord. Ett försvinnande är ofta ett rop på hjälp.

Pådrag efter en dag

När försvinnandet pågått mera än någon dag kopplas poliser i yttre tjänst in, eller direkt om det finns misstanke om brott. Ibland används polishelikopter som hjälp med sökandet likaså pejling av telefoner.

Äldre personer som försvinner kan ibland söka sig till platser de under åren tyckt mycket om.

– När anhöriga berättat börjar vi med att söka på de platserna.

Bland långvariga försvinnanden finns ett fall med en kvinnlig utbytesstudent som bott i länet.

– Vi tror hon återvänt till sitt hemland men det har inte gått att få några avgörande uppgifter, säger Eva Leonardsson.

Mer läsning

Annons