Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Genväg” till yrkesbeviset

Tre chaufförer på ett åkeri i Örebro skrevs in på Komvux i Kumla - och slapp därmed göra prov på Trafikverket för att få sina yrkeskompetensbevis.

Annons

De tre chaufförerna utbildades enligt uppgifter till NA av lärare på Trafikcenter i Kumla. Enligt reglerna skulle de därefter ha gjort ett prov på Trafikverket för att få sina yrkeskompetensbevis.

I stället skrevs de in på Komvux och fick sina bevis med hjälp av skolans förarprövare, som rapporterade in dem som godkända till Transportstyrelsen. Samma förarprövare som nu granskas av just Transportstyrelsen.

Blev lovade en genväg

– De tre körde på eftermiddagarna på halvfart i två månader. Förarprövaren hade ingen som helst del i utbildningen, ändå rapporterade han in godkända prov för dem. Åkeriet hade blivit lovat en genväg till de här bevisen, säger en anställd på Trafikcenter.

En förarprövare ska delta minst 40 procent i undervisningen för att kunna bedöma elevernas kunskaper. Men vid den här tidpunkten hade förarprövaren inte ens någon rätt att förrätta prov vid vuxenutbildningen i Kumla. Hans förordnande hade upphört att gälla.

– Komvux får inte heller bryta ut YKB-utbildningen och göra den till en uppdragsutbildning som man sedan tar betalt för. Så får det absolut inte gå till, säger Nils-Gunnar Ericsson vid Transportstyrelsens tillsyns-enhet.

– Komvux ska utbilda till ett yrke, inte ta emot privatister på det här sättet. Visst kan man gå enbart en YKB-utbildning på till exempel en trafikskola som har de tillstånd som krävs. Då kan ett företag betala en sådan utbildning för sina anställda. Men sedan ska de prövas på Trafikverket, fortsätter han.

Är chaufförernas yrkeskompetensbevis giltiga?

– Har bevisen utfärdats på felaktiga grunder så får vi undersöka om de kan vara ogiltiga.

Rolf Östman, rektor för Komvux i Kumla, säger att han förlitat sig på förarprövaren:

”Han sa att vi fick”

– Jag kollade inte regelverket själv. Det fanns ingen anledning, han hade expertkunskapen och sade att vi fick göra så här. Eleverna har fått betyg på de kurser som ger kunskaper för Yrkeskompetensbevis, men har vi gjort något fel så ska vi naturligtvis rätta till det. Det här är inget vi normalt gör, det har skett i väldigt liten omfattning.

Den förarprövare som nu granskas av Transportstyrelsen är inte längre anställd av Kumla kommun.

Han har nu också blivit av med sin möjlighet att förrätta och rapportera förarprov och prov för yrkeskompetens vid Komvux i Kumla.

– Även om hans förordnande för Komvux i Kumla slutade gälla redan 2009 så har hans möjlighet att bevilja körkort där funnits kvar rent tekniskt. Den möjligheten har vi nu omedelbart stängt av, säger Nils-Gunnar Eriksson.

Mer läsning

Annons