Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömd flicka hittad

Den lilla flicka som hållits gömt av sin familj har hittats av myndigheterna.
- Nu är hon på väg till ett annat familjehem, berättar hennes farmor.

Annons

Polisen och socialtjänsten hittade flickan på torsdagsförmiddagen.

Hur kunde de hitta er? - Jag tror att de spårade samtalet när vi pratades vid tidigare under förmiddagen, säger flickans farmor som för den unga familjens talan.

Hur gick det till när hon hämtades? - Det är klart att det är dramatiskt när mamman håller sitt barn i famnen och inte vill släppa det, säger farmodern.

Samtalet med socialförvaltningen handlade bland annat om farmodern kunde få ta hand om både barnbarnet och dess föräldrar. Farmoderns tanke var att hennes hem skulle fungera som familjehem för alla tre.

- Men jag anses inte vara lämplig med tanke på hur jag har agerat nu, säger hon. De tycker inte att jag är samarbetsvillig.

Hittades dödMamman var frivilligt placerad på ett familjehem i norra länsdelen. Det var även pappan innan han häktades misstänkt för grov misshandel av båda sina döttrar.

En av tvillingflickorna hittades död i slutet av augusti på familjehemmet, men det visade sig senare att hon inte dog av misshandeln. En virusinfektion orsakade hennes död.

Pappan släpptes ur häktet och polisen har inte kunnat peka ut någon skyldig till misshandeln.

I förra veckan hämtade pappan och farmodern bebisen och hennes mamma på familjehemmet. Sedan dess har de hållit sig gömda eftersom socialnämnden därefter beslutade om att tvångsomhänderta flickan.

Under tiden har socialnämnden även beslutat om en annan placering för flickan. Det är till det familjehemmet som hon nu ska föras.

OdramatisktSocialchefen i familjens hemkommun bekräftar uppgifterna.

- Efter vad jag har hört gick det odramatiskt till när flickan hämtades, säger han till NA.

Eftersom det är odiskutabelt att flickan misshandlats ansåg socialtjänsten att hon var i behov av skydd. Mamman fick till exempel aldrig lämnas ensam med dottern under tiden på familjehemmet.

Det skyddet har socialtjänsten inte kunnat garantera under tiden som bebisen varit gömd.

- Nu flickan är tillrätta och ser ut att må bra. Det är det absolut viktigaste, säger socialchefen.

Socialtjänsten gör nu en utredning om vem som ska ha det framtida ansvaret för flickan. Tre veckor har man på sig att fatta ett beslut om en vårdplan.

Socialchefen säger att farmodern i det här skedet inte är aktuell som familjehemsmamma. Men han utesluter inte att det är ett alternativ som kommer att diskuteras under utredningens gång.

Mer läsning

Annons