Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 nya träd ska ge tonvis med äpplen

När andra planterar ett äppelträd i sin trädgård planterade Uta Riedel och Oscar Jansson 120 träd förra våren vid Sikfors herrgård.– Sortvalet har vi fått experthjälp med. Syrenhäcken mot landsvägen ska ge bättre förhållanden än växtzon fem som det är här, säger Oscar Jansson.

Annons
Från ord till handling. ”Jag har gått och funderat på en äppelodling i trädgården i ett tiotal år och förra våren planterade vi de första 120 träden”, säger Oscar Jansson på Sikfors herrgård.

På gräsmattan framför huvudbyggnaden står rader av träd i två höjder.

– Det är produktionsträd av tre sorter och tio olika andra sorter mellan dem. Om 10–15 år ska produktionsträden tas ned, säger Oscar Jansson. Ytterligare äppelträd ska planteras, men där har marken fått förberedas och andra stora gamla skuggande skogsträd har huggits bort.

– Det här med äppelodling är mer vetenskap än jag trodde, säger Oscar Jansson.

Stödkäpparna står i söderläge för att skugga de ännu så länge klena stammarna.

– Annars får man kalka stammarna på våren för att skydda mot solen och kalla vinternätter, säger Oscar Jansson.

Redan förra sommaren blev det en liten mängd äpplen. Om ett par år kommer det att bli ungefär ett ton frukt bara från produktionsträden. På sikt finns det tankar på att bygga ett musteri i en av herrgårdens sidobyggnader. Det blir väl mycket äpplen för att konsumeras som ätfrukt och i köket.

Sommarsäsongen i Sikfors är inledd. Gästrummen nyrustade i det som först var ett gammalt sädesmagasin, sedan arbetarbostäder och nu hotelldel.

Inredningen har fullbordats med Gerd Görans målningar. I sommar blir det även en utställning i herrgården med hennes konst.

– När jag fick Örebro läns konstnärsstipendium för några år sedan lade jag pengarna på att köpa en förrådscontainer. Så efter mitt 95-årskalas fick min dotter Annika Göran Rodell välja ut tavlor och hänga dem här, säger Gerd Göran.

En del tavlor blev återuppväckta minnen eftersom de glömts bort av konstnären.

– Jag blev glatt överraskad av resultatet. Det blev betydligt bättre än om jag skulle valt själv. Det hade blivit alldeles för ängsligt och tidskrävande, säger Gerd Göran.

Ytterligare ett tillskott för orten Sikfors är en nypremiär för dagliga tågstopp i Sikfors från och med den 29 juni och fram till den 9 augusti.

För första gången i modern tid finns Sikfors med i tidtabellen på linjen Mora-Hällefors-Kristinehamn-Karlstad-Göteborg.

– Jag är envis och vill att merparten av gästerna i Sikfors ska åka tåg. Det går att göra en dagsutflykt hit från Göteborg i 60-talsvagnar, säger Carl Olof Mossberg vid Tågab i Kristinehamn.

Den reguljära dagliga persontrafiken försvann från Sikfors runt 1960. Sedan dess har tillfällig trafik förekommit sedan 1994 och fyra dagar i veckan sedan ett par år tillbaka.

Med dagliga persontågstopp i Sikfors i sommar känner vi oss anslutna till världen, säger Uta Riedel.

Kalasidé. Det var på Gerd Görans 95-årskalas som hon och Uta Riedel kläckte idén att i stället för i magasin skulle Gerds målningar bli synliga i Sikfors. Dels permanent, dels som en sommarutställning i herrgården.
Livsverk.  Eftersom jag är 95 år och är produktiv så har jag hunnit att måla en del, säger konstnären Gerd Göran. En del av hennes konst är från och med i sommar en del av inredningen på Sikfors herrgård.
Okänd förbindelse. – Sikfors-Arlanda via Borlänge går faktiskt fortare att åka med tåg än med bil, säger Carl Olof Mossberg.

Mer läsning

Annons