Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 000 i lån till Formens hus

Formens hus beviljas ett kortfristigt lån på 400 000 kronor av kommunen. Detta i väntan på att politikerna ska bestämma om Formens hus får ett driftbidrag på 1,6 miljoner kronor för 2011.

Annons

– Utan driftbidraget ser jag inte hur Formens hus ska fungera. Får inte stiftelsen de pengarna måste antagligen designsamlingarna säljas av undan för undan bara för att klara minimidriften. Och börjar vi sälja samlingarna så utarmar vi snart hela idén med Formens hus, säger kommunalrådet Ritha Sörling (S).

Kommunstyrelsen har godkänt lånet på 400 000 kronor. Det lånet ska stiftelsen Formens hus betala tillbaka senast den 31 mars i år.

Blir svårt betala tillbaka

Den 8 mars ska ansökan om driftbidraget på 1,6 miljoner kronor behandlas av kommunstyrelsen. Om driftsbidraget då inte godkänns så ser Sörling inte någon rimlig möjlighet för stiftelsen att ens betala tillbaka det kortfristiga lånet på 400 000 kronor.

I sammanhanget finns dessutom ett tidigare lån på 5 miljoner kronor som stiftelsen har, ett lån som togs för att huset Formens hus skulle byggas klart.

Byggnaden ägs av Hällefors kommun och önskemål har framförts, bland annat från förre kommunalrådet Peter Carlsson (S) och nu även från Marianne Sörenson, verksamhetsledare för Formens hus, att kommunen ska överta det lånet från stiftelsen.

@NA Fråga:Tycker du att kommunen ska öveta lånet på 5 miljoner kronor?

– Vi ska diskutera den frågan och många fler viktiga frågor i februari. Vi ska träffa företag, regionfolk, måltidsakademin och fler parter som kan sitta inne med idéer och lösningar för Formens hus. Och alla gruppledare ska delta i mötet och stiftelsen ska även träffa kommunstyrelsen, säger Ritha Sörling.

– För vi måste hitta en hållbar lösning för Formens hus för det här sliter på människorna som jobbar där och det sliter på det goda namnet Formens hus om vi ideligen får negativ publicitet i media.

Anders Almgren

019-15 54 84

[email protected]

Mer läsning

Annons