Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5,5 miljoner till Formens hus

Formens hus får 5,5 miljoner kronor av Ikea-stiftelsen för sitt projekt om nödbostäder.
– Nästa år fälttestas prototyper av våra nödhusboenden, berättar projektledare Johan Karlsson.

Annons

Formens hus i Hällefors har under flera år arbetat med idén om ett billigt, funktionellt och portabelt nödhusboende för katastrofläger. Man har samarbetat med designhögskolor och nödbostäder har bland annat byggts i vattentålig papp.

– Med finansieringen från Ikea och i samarbete med FN:s flyktingkommission går vi nu vidare från idéutveckling till att presentera färdiga lösningar. Vi ska ta fram ett komplett huspaket som ska ge skydd och fungera som bostad åt familjer, med energiförsörjning, möjligheter att lagra och rena dricksvatten samt med lösningar för sanitet.

Ikea-stiftelsen beviljar pengarna för en projekttid på två år.

Det har stormat kring Formens hus den sista tiden. Bolaget Formens hus AB har försatts i konkurs och de anställda har varslats om uppsägning. Hällefors kommun äger byggnaden Formens hus och stiftelsen Formens hus äger det nödhus-projekt som Ikea nu finansierar.

– Att vi får möjlighet att genomföra nästa etapp i nödhus-projektet är otroligt kul. Nu har vi mycket jobb framför oss. Det är en tight men fullt realistisk tidsplan och med pengarna från Ikea får vi arbetsro.

En serie av olika designlösningar för humanitär katastrofhjälp har utvecklats i projektet. Basidén är en design som ska sätta användarens behov i fokus.

– Nu är det här ett skarpt projekt. 25-40 miljoner människor behöver varje år tillfälligt boende i samband med katastrofer. En viktig bit vi nu måste jobba med är logistik, var sker tillverkningen och hur sker transporterna till katastrofplatsen, säger Lennart Ekmark, stiftelsen Formens hus.

Mer läsning

Annons